Изложба фотографија “Дијего и Фрида: осмех на пола пута” отворена је вечерас на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Изложба приказује неке интимне детаље из живота јединственог пара, чувене мексичке сликарке Фриде Кало и њеног супруга, познатог сликара Дијега Ривере.01-03-19-1

Отварању изложбе присуствовали су председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и амбасадор Мексика у Србији Његова Екселенција Марко Антонио Гарсија Бланко.

– Вечерас имамо велико задовољство што можемо да се захвалимо амбасади Мексика  Његовој Екселенцији Марку Антонију Гарсији Бланку што су нам уприличили ову изложбу, омогућивши нам да се упознамо са свим оним што је овај контроверзни уметнички пар у свом животу радио – рекао је председник Скупштине града Здравко Јелушић током свечаног отварања, додајући да су Фрида Кало и Дијего Ривера обележили историју уметности.

Он је казао да ће, захваљујући томе што је Нови Сад Омладинска престоница Европе, а за две године Европска престоница културе, оваквих догађаја бити пуно.01-03-19-2

– То што нам је приредила амбасада Мексика даје изузетно велик значај, јер међу првима желе да прикажу шта је то култура Мексика, земље која је вилики пријатељ Србије – закључио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Изложба се састоји од 96 црно-белих фотографија које приказују различите етапе љубавног, друштвеног и политичког живота и смрти Фриде Кало и Дијега Ривере.

– Имајући у виду да је Нови Сад ове године Европска престоница младих и да постоји споразум о успостављању братских односа између Новог Сада и мексичког града Толуке, амбасада Мексика у сарадњи са Новим Садом и Културним центром Новог Сада, са задовољством представља изложбу фотографија “Дијего и Фрида: осмех на пола пута” – истакао је амбасадор Мексика у Србија Њ.Е. Марко Антонио Гарсија Бланко.01-03-19-3

Он је прецизирао да је Дијего Ривера био један од најзначајнијих представника мексичког мурализма, док је Фрида Кало позната као творац аутобиографских слика под утицајем народне мексичке и староседелачке уметности.

– Изложба нас упознаје са њиховим чудесним светом, претварајући их у један од најконтроверзнијих парова у мексичкој историји уметности. Скоро четврт века заједно, њихова љубавна веза била је пуна безбројних сусрета блискости, несугласица и искрених пријатељстава са великим личностима епохе – поручио је амбасадор Мексика.

Изложене фоторафије Фриде Кало и Дијега Ривере дела су чувених фотографа Питера Џулса, Гиљерма Самора, Николаса Мареја, Едварда Вестона, Мануела Алвареса Брава, Гиљерма Кала и Хуана Гусмана, а изложба ће бити отворена до 10. марта.