Manifestacija “Antićevi dani”, koja se održava 12. put, počinje u sredu, 13. marta i trajaće do petka, 15. marta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini Grada Novog Sada. U okviru manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja i programa posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, dok će se nagrada “Miroslav Antić”, za najbolju zbirku pesama u 2018. godini, uručiti Dejanu Aleksiću za knjigu “Radno vreme raja”.11-03-19-1

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Organizacionog odbora “Antićevih dana” Zdravko Jelušić, Antić pored toga što je bio pesnik, bio je i svestrani umetnik.

– Po mom ličnom ubeđenju Miroslav Antić je najveći pesnik Novog Sada, ali treba podsetiti da je on stvarao i u drugim oblastima, poput likovne i filmske umetnosti. Manifestacija “Antićevi dani” su prilika da se na pravi način i u kontinuitetu odužimo najvećem umetniku Novog Sada, grada koji je ove godine Evropska prestonica mladih, a za dve Evropska prestonica kulture – poručio je predsednik Skupštine Zdravko Jelušić.

On se zahvalio Odboru manifestacije, kao i Kulturnom centru Novog Sada na organizvanju i definisanju bogatog programa “Antićevih dana”, pozvavši Novosađanke i Novosađane da posete manifestaciju.11-03-19-2

Pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Miljana Kozarov istakla je da će se u “tri dana manifestacije publika upoznati sa različitim umetničkim aspektima i koliko je Miroslav Antić svestran umetnik”. Program ovogodišnjih “Antićevih dana” održava se u Gradskoj kući, Tribini mladih i likovnom salonu KCNS-a, Dunaskom parku, Eđšegu, Izdavačkoj kući “Promotej”… Kozarov je dodala da je prilikom nedavnog boravka Kulturnog centra Novog Sada Herceg Novom, a u okviru saradnje kulturnih centara dva grada, tamošnjoj publici predstavljen film o Miroslavu Antiću, kao i manifestacija “Antićevi dani”, ustvrdivši da je odziv bio odličan, a ocene publike pozitivne.

Poslednjeg dana “Antićevih dana”, u Svečanoj sali Gradske kuće, Dejanu Aleksiću biće uručena nagrada “Miroslav Antić” za zbirku pesama “Radno vreme raja”. Predsednik tročlanog žirija i član Organizacionog odbora manifestacije Miroslav Radonjić obrazložio je jednoglasnu odluku.11-03-19-3

– U izvesnom smislu Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Knjiga “Radno vreme raja”, komponovana u narastajućem troglasju, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Njena igra ironije i istančane pesničke imaginacije odraz je jednog suverenog alternativnog sveta. Zalazeći i u život i u ontologiju pesme, u isto vreme, razgrađujući njene mitologeme, Aleksić nam nudi vrcavu igru metafora i živih pesničkih slika – istakao je deo obrazloženja Radonjić.

U okviru manifestacije “Antićevi dani” održaće se poetske večeri, izložbe, susreti sa nagrađenim pesnikom, promocija knjiga, tribine i drugi sadržaji.