Манифестација “Антићеви дани”, која се одржава 12. пут, почиње у среду, 13. марта и трајаће до петка, 15. марта, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Скупштини Града Новог Сада. У оквиру манифестације одржаће се низ културних садржаја и програма посвећених Мирославу Антићу и његовом стваралаштву, док ће се награда “Мирослав Антић”, за најбољу збирку песама у 2018. години, уручити Дејану Алексићу за књигу “Радно време раја”.11-03-19-1

Како је на конференцији за новинаре казао председник Скупштине Града Новог Сада и заменик председника Организационог одбора “Антићевих дана” Здравко Јелушић, Антић поред тога што је био песник, био је и свестрани уметник.

– По мом личном убеђењу Мирослав Антић је највећи песник Новог Сада, али треба подсетити да је он стварао и у другим областима, попут ликовне и филмске уметности. Манифестација “Антићеви дани” су прилика да се на прави начин и у континуитету одужимо највећем уметнику Новог Сада, града који је ове године Европска престоница младих, а за две Европска престоница културе – поручио је председник Скупштине Здравко Јелушић.

Он се захвалио Одбору манифестације, као и Културном центру Новог Сада на организвању и дефинисању богатог програма “Антићевих дана”, позвавши Новосађанке и Новосађане да посете манифестацију.11-03-19-2

Помоћница директора Културног центра Новог Сада Миљана Козаров истакла је да ће се у “три дана манифестације публика упознати са различитим уметничким аспектима и колико је Мирослав Антић свестран уметник”. Програм овогодишњих “Антићевих дана” одржава се у Градској кући, Трибини младих и ликовном салону КЦНС-а, Дунаском парку, Еђшегу, Издавачкој кући “Промотеј”… Козаров је додала да је приликом недавног боравка Културног центра Новог Сада Херцег Новом, а у оквиру сарадње културних центара два града, тамошњој публици представљен филм о Мирославу Антићу, као и манифестација “Антићеви дани”, устврдивши да је одзив био одличан, а оцене публике позитивне.

Последњег дана “Антићевих дана”, у Свечаној сали Градске куће, Дејану Алексићу биће уручена награда “Мирослав Антић” за збирку песама “Радно време раја”. Председник трочланог жирија и члан Организационог одбора манифестације Мирослав Радоњић образложио је једногласну одлуку.11-03-19-3

– У извесном смислу Дејан Алексић, који је и запажени песник за децу, наставља дијалог са песничким опусом Мирослава Антића. Књига “Радно време раја”, компонована у нарастајућем трогласју, открива нам се као провокативан песнички знак нашег времена. Њена игра ироније и истанчане песничке имагинације одраз је једног сувереног алтернативног света. Залазећи и у живот и у онтологију песме, у исто време, разграђујући њене митологеме, Алексић нам нуди врцаву игру метафора и живих песничких слика – истакао је део образложења Радоњић.

У оквиру манифестације “Антићеви дани” одржаће се поетске вечери, изложбе, сусрети са награђеним песником, промоција књига, трибине и други садржаји.