БИМУН пленума, у оквиру 16. Међународне конференције 2019 – “Београдски модел Уједињених нација – БИМУН 2019”, која за циљ има да успешни студенти и средњошколци из земље и света у пракси упознају механизме међународне сарадње и основна дипломатска начела Уједињених нација, одржана је данас на Новосадском сајму.17-03-19-1

Учеснике, око 300 делегата из Србије и 30-ак земаља света, поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши им да је БИМУН конференција велика прилика да млади људи покажу своју заинтересованост за будућност у којој ће морати преузети одговорност и успети да направе свет бољим него што је данас.

– Уједињене нације јесу институција која је формирана са основним задатком да људи са целе планете раде на светском миру и напретку. Не можемо да говоримо о међународном праву, глобалној безбедности, економском развоју и социјалним једнакостима, а да заобиђемо Уједињене нације – казао је председник градског парламента.

Он је додао да је наш град право место за одржавање овакве конференције, јер је Нови Сад Омладинска престоница Европе 2019. године.17-03-19-2

– Драги млади људи, генерације пре вас су вам задале огроман број изазова и ја се надам да ћете бити бољи од нас и успети да се изборите са проблемима који вас чекају. Не постоји природније место да се такви проблеми решавају од Уједињених нација – закључио је Јелушић.

Шефица канцеларије Уједињених нација у Београду Симона-Мирела Микулеску истакла је да су данашњи скуп, посвећен младима, организовали управо млади.

– Овде су млади људи који су спремни да учествују својим активностима у остваривању циљева Уједињених нација, овде су будући лидери. Млади су ти који ће нам помоћи да поправимо свет, они су ти који су нам најважнији за будућност. Уједињене нације очеукују од вас да будете архитекте промена – подвукла је Симона-Мирела Микулеску.17-03-19-3

Председник Удружења за Уједињене нације Србије Милорад Кондић истакао је значај конференције, подсетивши да је основни циљ БИМУН пројекта да успешни студенти и средњошколци из земље и света у пракси упознају механизме међународне сарадње и основна дипломатска начела и разумеју улогу УН у савременом свету.

– “БИМУН 2019” је прилика за дипломатске дебате, уз поштовање мултикултурализма и демократских вредности, као и за повезивање младих лидера – поручио је Кондић.

Домаћин данашњег пленума је Омладинска престоница Европе, а програмска координаторка ОПЕНС-а Александра Илијин објаснила је да је Удуржење за УН Србије један од 42 партнера, који спроводе делове програма Омладинске престонице Европе.17-03-19-4

– Ми сарађујемо већ другу годину са њима и сарађиваћемо ове и наредне године. Подржавамо њихов програм који води Србију у топ 37 земаља Уједињених нација, који имају овај програм и дају прилику младим људима да своја искуства и знање пренесу глобалним лидерима – истакла је програмска координаторка ОПЕНС-а Александра Илијин.

БИМУН пројекат има подршку званичних институција и УН агенција.