Едукативни анти-корупцијски час, којем je присуствовалo око 230 ученика и ученица завршних разреда 50-ак средњих школа из Новог Сада и Војводине, одржан је данас у гимназији “Исидора Секулић”. Час је организован у оквиру пројекта “Превенција и борба против корупције”, а ученицима и ученицама обратио се председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши им да је у изградњи бољег друштва веома битно да и млади људи знају препознати облике корупције.17-04-19-1

– Данас имате шансу да узмете активно учешће у креирању ваше и наше будућности, јер ћете врло брзо ви бити она снага у овој држави која ће доносити одлуке и која ће правити боље друштво. Нови Сад ће увек подржавати активности које за циљ имају да створимо још бољи град. Да Нови Сад не памте што је ове године Омладинска престоница Европе или Европска престоница културе 2021, него и као град у Србији са свим европским вредностима којима тежимо. Позивам вас да се активно укључите у борбу против корупције – казао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.17-04-19-2

Пројекат “Превенција и борба против корупције” финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом, као део активности у кампањи за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције.

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић истакао је да борба против корупције значи “чврсте анти-коруптивне институције и изградњу тих институција”.

– Оно што смо ми изградили до сада, на вама је да наставите и изградите боље – изјавио је Илић.17-04-19-3

На данашњем часу ученици и ученице имали су прилике да разговарају са тужиоцима, полицајцима и судијама који се свакодневно боре против корупције, као и са представницима Агенције за борбу против корупције и невладиних организација.

Посебни саветник надлежан за послове средњег образовања и образовања одраслих у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Александар Пајић објаснио је да Министарство подржава овакав вид пре свега превенције и борбе против корупције.

– Сви наши ученици који су близу пунолетства или су пунолетни, треба да знају шта значи корупција, да је препознају како би могли да укажу на елементе корупције, да би као друштво могли да се боримо против корупције – подвукао је Пајић.17-04-19-4

Како је речено, циљ кампање је да се побољша разумевање јавности о теми корупције као и разумевање система и механизама за превенцију и борбу против корупције, а посебан значај дат је едукацији и информисању младих људи.

Вођа пројекта “Превенција и борба против корупције” Роман Прах прецизирао је да за младе има “једну једину поруку”.

– Следите слоган који смо изабарли за овај пројекат – “прекини ланац”, у смислу да не идете истим путем као остали који тај ланац неће да прекину. На тај начин показујете своју вољу да ви и ваши вршњаци живите боље – истакао је Прах.