Фрушкогорски маратон, 42. по реду, одржаће се у суботу и недељу, 4. и 5. маја, а старт трке заказан је за суботу у 9 часова на Поповици, испред планинарског дома “Железничар”. Како је на данашњој конференцији за новинаре истакао председник Скупштине Града Новог Сада и председник Организационог одбора Фрушкогорског маратона Здравко Јелушић, маратон није само спортски, већ и културни догађај.24-04-19-1

– Очекујемо око 15 хиљада учесника и неки од њих први пут долазе на Фрушку гору те су у прилици да се упознају са културним наслеђем пре свега српског народа и онога што је на јединој планини у Војводини остављено као камен међаш кроз историју. Ово је прилика да се учесници упознају са фрушкогроским манастирима, као и са свим лепотама Фрушке горе – поручио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Он је подвукао да се Град Нови Сад поноси овом манифестацијом, а да ентузијазам људи који су пре више од 40 година покренули Фрушкогорски маратон показује да су били у праву.24-04-19-2

– На Фрушкогорском маратону су учествовали многи људи из окружења, из целе Србије, Војводине и Новог Сада – казао је Јелушић, подсетивши да је Град за манифестацију издвојио милион динара, али и да је помоћ свих градских предузећа која учествују у организацији Фрушкогорског маратона и више него важна.

Он се захвалио Војсци Србије и Министарству унутрашњих послова што су такође узели учешће у организацији ове манифестације.

Директор Фрушкогорског маратона др Ненад Сударов објаснио је да се сваке године покушава што више људи привући ка Фрушкој гори, како би се указало на значај бављења физичком активношћу. Он је додао да се, уколико време послужи, очекује од 15 до 18 хиљада учесника.

– Манифестација се садржи из два сегмента, спортско-такмичарски део који обухвата пет такмичарских стаза сертификоване код Светске федерације у планинском трчању и осталих 14 стаза рекреативног карактера – прецизирао је Сударов.24-04-19-3

Он је додао да ће аутобуси градског саобраћајног предузећа саобраћати по појачаном реду вожњу на дан старта, јер ће превозити учеснике, док ће пут од окретнице Војиново до Поповице у суботу, 4. маја бити затворен за саобраћај од 6:30 до 14 часова.

Технички директор НП “Фрушка гора” Константин Плужаревић објаснио је да је Национални парк припремио све за одржавање Фрушкогорског маратона, као и да ће бити на располагању за време и после одржавања манифестације.24-04-19-4

– Позивам да дође што више људи, али и апелујемо да свој отпад, а посебно пластичну амбалажу носе са собом, да не остављају на стазама, како би сачували Фрушку гору – рекао је Плужаревић.

Директор ЈП СПЦ “Војводина” мр Милан Јарић казао је да му је задовољство што ово ЈП може да уествује у организацији манифестације.

– Фрушкогорски маратон годинама развија препознатљивост и модел који следе сви који разумеју спорта. Ова манифестација шири културу спорта и отвара врата спорту – закључио је Јарић.

Како је објашњено на конференцији, све додатне информације могу се пронаћи на сајту www.fruskogorski-maraton.com.