Светски дан добровољних давалаца крви обележен је данас у Свечаној сали Градске куће, а током свечаности уручене су повеље и награде добровољним даваоцима који су 50, 75 и 100 пута дали крв.14-06-19-4

Добровољне даваоце крви и госте у Свечаној сали Градске куће поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши окупљенима да они који су се нашли у ситуацији да им лично, или њиховим најближима, треба крв знају колико је добровољно давање крви битно за друштво у целину.

– Људи које ћемо данас имати прилике да наградимо због хуманости, јесу људи који су многима помогли, а да није овог дана не би ни били запажени у друштву. Зато је овај дан толико важан за све нас, за друштво, да се пропагира давање крви – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Он је одговарајући на питање обајснио да је три пута дао крв док је био у војсци, напоменувши да је данашњи дан прилика да се запита “зашто то нисам учинио поново и након војске”.14-06-19-5

– Данашњи дан је прилика да се запитамо сви ми који нисмо наставили да дамо крв или они који никад нису дали крв, зашто је то тако – прецизирао је Јелушић.

 Директорка Завода за трансфузију крви Војводине примаријус др Сања Богдановић честитала је даваоцима крви њихов дан.

– Захваљујем се свим даваоцима крви што су својом хуманошћу и несебичношћу допринели да крв чека пацијента, да имамо довољне количине безбедне крви за лечење оних којим је она неопходна – казала је др Сања Богдановић.

Председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача поручио је да су добровољни даваоци крви својом крвљу спасли на хиљаде живота.

– Захваљујући вама чујемо реченица “боље је отакако је примио крв, а да је није примио, тешко би се извукао”. Ви поседујете најузвишенију људску особину – закључио је др Бркљача.14-06-19-6

Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић поручио је присутнима да је давање крви анонимно, ненаграђено, бесплатно, док “за наше добровољне даваоце крви кажемо да су најхуманији међу хуманима”.

– На територији града Новог Сада годишње се прикупи више од 12.000 јединица крви, а поносни смо и на број првих давања. Током прошле године у Новом Саду је било 1.204 првих давања – прецизирао је Лазић.

Наког уводних поздрава, добровољним даваоцима крви уручене су захвалнице, плакете и пригодне награде, а председник новосадске Скупштине уручио је плакете онима даваоцима који су до сада крв дали 100 пута. Поред добровољних давалаца, признања су уручена и заслужним установама и институцијама за најбоље остварене резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у претходној години.