Свечаном академијом у амфитеатру Ректората, данас је обележен Дан Универзитета у Новом Саду. Свечаној академији у част 59. година од оснивања Универзитета у Новом Саду присуствовали су чланови академске заједнице, ректори, декани, професори, представници републичке, покрајинске и локалне власти, као и представници универзитета са којима сарађује Новосадски универзитет.28-6-19-6

У име Града Новог Сада, присутне на Свечаној академији поздравио је председник Скупштине града Здравко Јелушић, поручивши да је Нови Сад поносан на то што има “један од најбољих Универзитета у свету који стално помера границе успеха”.

– Новосадски универзитет је установа чију су историју и традицију градила нека од најпознатијих имена из света науке у нашој земљи, а веома квалитетно образовање су на њему стекле бројне генерације студената. Овај успешни колектив се увек могао похвалити чињеницом да својим програмима и начином рада прати и уклапа се у све европске и светске трендове и тиме што је увек пажљиво ослушкивао промене у свом окружењу трудећи се да својим студентима понуди и обезбеди најбољи могући спој теорије и праксе, стручног и научног знања – истакао је председних градског парламента Здравко Јелушић.28-6-19-7

Он је додао да Град Нови Сад сарађује са Универзитетом на бројним пројектима као што су уређење постојећег и изградња новог универзитетског кампуса, као и изградња Научно технолошког парка, те да ће се партнерство, сарадња и пријатељство наставиити и убудуће.

– Наш најважнији заједнички циљ је да младим људима створимо услове, како на Универзитету тако и онима који ће са њега отићи са дипломама у рукама, да у својој земљи остану и ту граде своју будућност – закључио је Јелушић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је Универзитет институција од националног значаја и једна од најважнијих институција у Војводини.28-6-19-8

– Поносан сам што имамо сјајне студенте, асистенте, доценте, ванредне и редовне професоре, који снагу свога знања преносе широм света. Поносан сам на чињеницу да смо протеклих година заједничким снагама радили на развоју разних области у оквиру Универзитета у Новом Саду – казао је председник Владе Војводине Игор Мировић.

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Јакшић подвукао је да “смо поносни на све што је урађено у претходних 59 година”.

– Универзитет у Новом Саду је данас веома респектабилна институција коју чини 14 факултета и три научна института. Универзитет у Новом Саду има четири центра у четири града у Војводини и једно одељење у Бујановцу. 28-6-19-9

Универзитети данас имају веома сложену улогу у одржавању знања, унапређењу знања кроз науку и образовање, у развоју иновационог потенцијала, у подстицању личног развоја студената како би достигли потпуни потенцијала, у борби против одливу мозгова и друго – казао је ректор проф. др Јакишић.

Током Свечане академије присутне су поздравили и ректори универзитета који сарађују са Новосадским универзитетом, као и представници дугих установа и институција која сарађују са Универзиттом у Новом Саду. У оквиру обележавања Дана Универзитета у Новом Саду, а као уводни догађај у овогодишње обележавање 59. годишњице оснивања Универзитета у Новом Саду јуче су свечано промовисани нови доктори наука.