Svečana akademija, povodom obeležavanja sto godina od osnivanja Gimnazije “Jan Kolar” sa domom učenika, održana je večeras u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu. Svečanoj akademiji prethodio je prigodan program u Gimnaziji “Jan Kolar”, a prisutne na svečanosti predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić pozdravio je u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.01-10-19-1

– Biti na događaju na kome se obeležava sto godina tako važne institucije za slovački narod na ovim prostorima jeste privilegija i siguran sam da svi pristuni večeras to znaju – poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je podsetio da su se u Gimanziji “Jan Kolar” školovali ljudi, inteletkualci koji su obeležili i dali svoj doprinos ne samo prostoru Vojvodine, nego i Srbije i regiona.

– Ova gimnazija nije bila samo mesto gde se školovao slovački narod. Ova gimnazija je bila otvorena za sve – kazao je predsednik novosadske Skupštine.

On je dodao da je Slovake uvek karakterisao kulturan odnos prema okolini i prema drugima.01-10-19-2

– Tako doživljavam i svoje prijatelje Slovake, kao vredan i kulturan narod. Siguran sam da će i ova gimnazija nastaviti da neguje i obrazuje takve kadrove – zaključio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaši čestitao je domaćinima “izuzetan jubilej”.

– Ništa za identitet jedne nacionalne zajednice nije toliko važno i toliko presudno kao obrazovanje. Posebno kada ona živi izvan matične zemlje. Jer, bez obrazovanja nema svesti o samom sebi i o sopstvenim vrednostima koje moramo da čuvamo i razvijamo. Bez obrazovanja nema ni svesti o pravim vrednostima drugih, s kojima živimo na istom prostoru. Zato je ova institucija od ogromnog značaja ne samo za slovačku zajednicu i zato je trajale čitav vek i trajaće – kazao je Njilaši.01-10-19-3

On je dodao da je mogućnost obrazovanja na maternjem jeziku na svim obrazovnim nivoima, samo jedan od segmenata kojim AP Vojvodina čuva svoju multinacionlanost, multietičnost i multikulturalnost.

Prisutne goste pozdravila je i direktorka Gimanzije “Jan Kolar” Ana Medvedova, koja je podsetila na istorijat škole, značaj i razvoj u obrazovanom sistemu, a gostima su obratile i druge zvanice sa lokalnog, pokrajinskog i državnog nivoa.01-10-19-4

Gimnazija “Jan Kolar” osnovana je 1. oktobra 1919. godine i škola je postala značajna kulturna ustanova Slovaka u Jugoslaviji. U okviru Gimnazije školske 1947/48. godine osnovana je Učiteljska škola, što je imalo veliki značaj za sudbinu Slovaka koji žive u Vojvodini u kontekstu poznavanja, širenja i obogaćivanja vlastite kulture, jezika i identiteta. Ova škola je nastavila sa radom od školske 1998/99. godine od kada postoji istureno odeljenje Učiteljskog fakulteta iz Sombora na slovačkom jeziku. U školskoj 1997/98. godini počeo je sa radom i moderan Dom učenika, izgrađen uz finansijsku pomoć vlada Slovačke Republike i Rebublike Srbije i time se omogućilo studiranje Slovacima iz cele Vojvodine.