Deseti, jubilarni “Čvarak fest”, koji promoviše jedan od najpoznatijih vojvođanskih gastronomskih proizvoda, otvoren je danas u Kaću. Kao i do sada, domaćini su organizovali takmičenje u pravljenju čvaraka, tradicionalne slane poslastice svih ljubitelja dobrog zalogaja.

Otvarajući “Čvarak fest”, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić istakao je da je Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, postigao da bude prepoznat u svetu kao grad u kojem se neguje tradicija i kultura, te da su i ovakve manifestacije tome doprinele.

– Ovakve manifestacije neguju tradiciju, a pokazalo se da ono što karakteriše jedan narod i jednu regiju, može da se ponudi i svetu. Mi danas pričamo o čvarcima i koliko god to izgledalo kao priča o nusproizvodu mesne industrije, mora da se zna da je čvarak u pravom smislu reči postao delikates.

Veoma je bitno da pokažemo da u gradu kulture, omladine, sporta i informacione tehnologije, imamo tradiciju u onim oblastima života koja su karakteristika ovog podneblja – naglasio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

On je dodao da bez obzira na besomučne napade na gradonačelnika, narod dobro vidi ko se zalaže za to da svi budu zadovoljni u najvećoj mogućoj meri i da se neguje on što vredi.

– Grad Novi Sad nastaviće da podržava ne samo ovu manifestaciju, nego sve manifestacije ovakvog karaktera – zaključio je predsednik novosadske Skuštine.

Ovogodišnji “Čvarak fest” ima međunarodni karakter jer učestvuju ekipe iz Severne Makedonije i Grčke, koje će predstaviti i njihove nacionalne igre, a predsednik Organizacionog odbora “Čvarak fest” Miroslav Piljić zahvalio se gradonačelniku Novog Sada na podršci, ističući da se ove godine prijavio rekordan broj učesnika, 50 ekipa i više od 100 izlagača.

– Razmišljamo da u narednim godinama manifestacija preraste u sajam – najavio je Piljić.

“Čvarak fest” je okupio brojne izlagače koji su predstavili svoje proizvode, a ima i izložbeni karakter, pa su predstavljeni likovni i literarni radovi na temu čvaraka, kao i prateće mašine i oprema u obradi čvaraka. Brojni posetioci ove gastronomsko-turističke manifestacije, osim u dobroj hrani i piću, mogli su da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu.