Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић присуствовали су обележавању Дана Прве бригаде копнене војске у касарни „Југовићево“. Овај датум се обележава као сећање на дан када је 1918. године прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад.

– Свим припадницима Прве бригаде копнене војске, у име свих Новосађана и у име слободарског Новог Сада, страдалног града, али и града хероја, честитам Дан бригаде. Ми заиста ову бригаду доживљавамо као део нас, и заједно чинимо нераскидиву целину, а није ни чудо што је Прва бригада КоВ за свој дан одабрала управо датум кад је Нови Сад пре тачно 101 годину ослобођен. Тада је слобода дошла у ове крајеве и створени су услови да се регија коју данас називамо Војводина, присаједини матици Србији. Наш народ и држава су много страдали у 20. веку, када смо претрпели огромне жртве и разарања. Прва бригада има дугу и богату традицију која обавезује за будућа времена, као и све нас да чувамо оно што нам је остало од предака, а то су слобода и мир у којима данас уживамо. Све оно што данас раде државно руководство и Војска Србије, чине у циљу да више не буде рата и да снажнијом војском одвратимо свакога ко би помислио или покушао да уради нешто лоше по нас.

Ту превасходно мислим на подршку у виду нових инвестиција у опрему, оружје или оруђе за нашу војску, што је јасна порука да нико никада не сме да се игра са миром и нашом слободом – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Војној свечаности присуствовали су бројни гости, као и председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је нагласио да је веома задовољан сарадњом са Војском Србије која ће јачати у будућности, јер је заједнички циљ да се војска оснажи и да јој се врати слава коју је имала, што се последњих година интензивно и дешава.

Командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић истакао је да Прва бригада копнене војске већ 13. годину за редом слави свој дан као успомену на улазак српске војске у Нови Сад 9. новембра 1918. године и да је тим поводом организовано више разноврсних активности.

Такође, у склопу обележавања Дана Прве бригаде копнене војске, уприличено је и откривање спомен-плоче генералу мајору Младену Братићу у Спомен соби у војном комплексу у Дунавској 33, којем је, између осталих, присуствовао и градоначелник Милош Вучевић. Генерал мајор  Младен Братић погинуо је на борбеном задатку 4. новембра 1991. године, а био је командант Новосадског корпуса од 8. јула 1990. до 4. новембра 1991. године.