Ženska odbornička mreža Skupštine Grada Novog Sada i članice Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine grada posetili su danas, u okviru kampanja “16 dana aktivizma borbe za ženska prava”, Sigurnu žensku kuću i tom prilikom uručili donaciju, sredstva za ličnu higijenu, odeću za žene i decu, posuđe i drugo, ovoj ustanovi.

Tokom posete predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i koordinatorka Ženske odborničke mreže Mirjana Vasilić ocenila je da su predstavnice mreže i Komisije želele da pokažu korisnicama Ženske kuće da nisu same.

– Za nas ova kampanja traje 365 dana u godini, jer sve gradske institucije svakodnevno deluju na suzbijanju nasilja u bilo kojem obliku, a posebno prema slabijem polu. U porodičnom nasilju u ovoj godini stradalo je 28 žena, a samo dve su se javile nekoj od nadležnih institucija.

Zakon jasno kaže da je svako ko primeti određeni vid nasilja dužan da to i prijavi, ali, nažalost, u Zakonu nema pravne norme o kažnjavanju onog ko uradi suprotno, odnosno ne prijavi nasilje – podvukla je Vasilić.

Ona je precizirala da je Grad Novi Sad podržao globalnu svetsku kampanju “16 dana aktivizma borbe za ženska prava”, te da će Gradska kuća i sat na Petrovaradinskoj tvrđavi biti osvetljeni narandžastom bojom od večeras do 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

– Tog dana na Trgu slobode, uz deljenje promotivnog materijala, zatvorićemo kampanju “16 dana aktivizma borbe za ženska prava”, a mi ćemo nastaviti i dalje da se borimo za jednaka prava svih. Nisi sama, prijavi nasilje – poručila je predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Mirjana Vasilić.

Na kraju, najavljeno je da će Ženska odbornička mreža otvoriti svoj profil na društvenim mrežama, jer su stanovišta da će žene, žrtve nasilja, nasilje prijaviti i putem ovakve komunikacije.