Женска одборничка мрежа Скупштине Града Новог Сада и чланице Комисије за родну равноправност Скупштине града посетили су данас, у оквиру кампања “16 дана активизма борбе за женска права”, Сигурну женску кућу и том приликом уручили донацију, средства за личну хигијену, одећу за жене и децу, посуђе и друго, овој установи.

Током посете председница Комисије за родну равноправност и координаторка Женске одборничке мреже Мирјана Василић оценила је да су представнице мреже и Комисије желеле да покажу корисницама Женске куће да нису саме.

– За нас ова кампања траје 365 дана у години, јер све градске институције свакодневно делују на сузбијању насиља у било којем облику, а посебно према слабијем полу. У породичном насиљу у овој години страдало је 28 жена, а само две су се јавиле некој од надлежних институција.

Закон јасно каже да је свако ко примети одређени вид насиља дужан да то и пријави, али, нажалост, у Закону нема правне норме о кажњавању оног ко уради супротно, односно не пријави насиље – подвукла је Василић.

Она је прецизирала да је Град Нови Сад подржао глобалну светску кампању “16 дана активизма борбе за женска права”, те да ће Градска кућа и сат на Петроварадинској тврђави бити осветљени наранџастом бојом од вечерас до 10. децембра, на Међународни дан људских права.

– Тог дана на Тргу слободе, уз дељење промотивног материјала, затворићемо кампању “16 дана активизма борбе за женска права”, а ми ћемо наставити и даље да се боримо за једнака права свих. Ниси сама, пријави насиље – поручила је председница Комисије за родну равноправност Мирјана Василић.

На крају, најављено је да ће Женска одборничка мрежа отворити свој профил на друштвеним мрежама, јер су становишта да ће жене, жртве насиља, насиље пријавити и путем овакве комуникације.