Изложба слика “Сликом до осмеха” отвориће се у холу Скупштине Града Новог Сада у уторак, 3. децембра, на Међународни дан особа са инвалидитетом, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у градском парламенту. На изложби ће бити представљене 43 слике академских сликара, настале током ликовних колонија одржаних у Удружењу дистрофичара Јужнобачког округа,

Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама Града Новог Сада и Школи за основно и средње образовање “Милан Петровић”.

Изложба је продајног карактера, а председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић објаснио је да ће новац од куповине ових слика остати поменутим удружењима и школи “Милан Петровић” за унапређење њиховог рада.

– Слике које ће бити на изложби у холу Скупштине града дела су уметника који су желели да помогну рад ових организација. Изложба ће бити продајног карактера и верујемо да ће људи добре воље међу 43 слике одабрати једну и тако донирати новац за ова два удружења и школу “Милан Петровић”. Нови Сад је Европска престоница културе, али ми показујемо да наш град није само град кулутре, него и град хуманости – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић, додавши да се поред редовног финансирања, ове установе могу помоћи и кроз овакве догађаје.

Помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић истакла је да свака од ове три организације реализује велики број програмских и пројектних активности, те да су подржане од стране Града Новог Сада као организације које реализују посебне програме и услуге у области социјалне заштите.

– Ликовне колоније на којима су настајала дела су догађаји на којима су се дружили како уметници, тако и чланови ових организација. Са задовољством смо прихватили идеју да помогнемо реализацију овог догађаја. Продајна изложба ће трајати од 3. до 13. децембра и обухватиће важне датуме као што су 5. децембар, Међународни дан волонтера, имајући у виду да волонтери имају важну улогу у раду ове три организација, потом 10. децембар, Међународни дан људских права, и у току је “16 дана активизма против насиља над женама”, где су жене са инвалидитетом једна од најосетљивијих категорија нашег друштва – подвукла је Коковић, позивајући Новосађане и Новосађанке да посете изложбу.

Секретарка Удружења дистрофичара ЈБО Александра Пановић захвалила се на иницијативи и подршци у организовању изложбе. Она је додала да ће се новац од продаје слика искористити за куповину материјала за сликање, али и за унапређење рада Удружења.

Светлана Кекић из ШОСО “Милан Петровић” захвалила се на подршци, наводећи да је ово лепа прилика да се помогне удружењима и школи, те да ће новац од продаје слика бити усмерен за куповину опреме за специјализоване кабинете за децу.

Председница Удружења МНРО Катарина Вукелић такође се захвалила на помоћи, изразивши наду да ће изложба укључити људе добре воље да помогну колико су у могућности.

Отварање изложбе “Сликом до осмеха” одржаће се 3. децембра, а сви заинтересовани ће моћи да посете изложбу до 13. децембра, сваким радним даном и суботом од 11 до 18 часова.