Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić boravi u dvodnevnoj poseti Banja Luci, gde je danas učestvovao na panelu “Pametna rešenja i lokalna uprava”, koji se u okviru konferencije “Forward” održava u ovom gradu.

U okviru konferencije “Forward”, predsednik Skuštine Grada Novog Sada danas se sastao sa predsednikom Skupštine Banja Luke Zoranom Talićem i sa njim razgovarao o aktivnostima i iskustvima u radu, a pre svega kako digitalizacija poboljšava rad lokalnih parlamenata.

– Uvek smo otvoreni za sve ono što je bitno da razmenimo između dva grada, da bi pre svega građani osetili korist. Sada se nametnula globalna tema o “pametnim gradovima” i moramo da je pratimo u korak, da bi građani osetili poboljšanja, da bi lakše rešavali svoje probleme u onim situacijama kada treba da komuniciraju sa gradskom administracijom, ali i svim onim drugim aspektima koji su svakodnevnica života – istakao je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Predsednik Skupštine Grada Banja Luka Zoran Talić je istakao da se, u razmeni predloga i ideja, došlo do korisnih ideja kako da se po određenim modelima Novog Sada i banjalučka Skupština uvede u proces digitalizacije, kao i da se zajedničkim idejama u IT sektoru mogu unapređivati potrebe građana.

– Na bazi toga što smo videli u Novom Sadu, mi smo već pokrenuli proces digitalizacije u Skupštini grada gde smo obezbedili određena donatorska finansijska sredstva za izradu prvog softvera koji treba da posluži ulasku u eru digitalizacije gradskog parlamenta –  rekao je Talić.

Nakon susreta sa predsednikom Skupštine Banja Luke, Jelušić je, zajedno sa gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem i glavnim tehničkim stručnjakom za upravljanje u UNDP-u Marinom Dimovom, učestvovao na panelu “Pametna rešenja i lokalna uprava”. Predsednik gradskog parlamenta istakao je da Novi Sad može da se pohvaliti da je postao regionalni centar informacionih tehnologija, te da ima šta da prenese.

– Mi smo se u Novom Sadu odlučili da unutar Strategije održivog razvoja moramo doneti Strategiju “pametnog grada”, i ona se upravo radi. Naša je ideja da institucionalizujemo prvo Strategiju, a potom kratkoročne i dugoročne ciljeve “pametnog grada” – objasnio je predsednik Skupštine Zdravko Jelušić.

Na dvodnevnoj konferenciji učestvuju predstavnici nadležnih ministarstava iz zemalja regiona iz oblasti naučnotehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionih tehnologija, potom predstavnici lokalnih uprava, koja sprovode digitalna i automatizovana rešenja komunalnih poslova i usluga u svojim sredinama, kao i predstavnici privatnog sektora iz pomenutih oblasti.