Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић борави у дводневној посети Бања Луци, где је данас учествовао на панелу “Паметна решења и локална управа”, који се у оквиру конференције “Forward” одржава у овом граду.

У оквиру конференције “Forward”, председник Скуштине Града Новог Сада данас се састао са председником Скупштине Бања Луке Зораном Талићем и са њим разговарао о активностима и искуствима у раду, а пре свега како дигитализација побољшава рад локалних парламената.

– Увек смо отворени за све оно што је битно да разменимо између два града, да би пре свега грађани осетили корист. Сада се наметнула глобална тема о “паметним градовима” и морамо да је пратимо у корак, да би грађани осетили побољшања, да би лакше решавали своје проблеме у оним ситуацијама када треба да комуницирају са градском администрацијом, али и свим оним другим аспектима који су свакодневница живота – истакао је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Председник Скупштине Града Бања Лука Зоран Талић је истакао да се, у размени предлога и идеја, дошло до корисних идеја како да се по одређеним моделима Новог Сада и бањалучка Скупштина уведе у процес дигитализације, као и да се заједничким идејама у ИТ сектору могу унапређивати потребе грађана.

– На бази тога што смо видели у Новом Саду, ми смо већ покренули процес дигитализације у Скупштини града где смо обезбедили одређена донаторска финансијска средства за израду првог софтвера који треба да послужи уласку у еру дигитализације градског парламента –  рекао је Талић.

Након сусрета са председником Скупштине Бања Луке, Јелушић је, заједно са градоначелником Бања Луке Игором Радојичићем и главним техничким стручњаком за управљање у УНДП-у Марином Димовом, учествовао на панелу “Паметна решења и локална управа”. Председник градског парламента истакао је да Нови Сад може да се похвалити да је постао регионални центар информационих технологија, те да има шта да пренесе.

– Ми смо се у Новом Саду одлучили да унутар Стратегије одрживог развоја морамо донети Стратегију “паметног града”, и она се управо ради. Наша је идеја да институционализујемо прво Стратегију, а потом краткорочне и дугорочне циљеве “паметног града” – објаснио је председник Скупштине Здравко Јелушић.

На дводневној конференцији учествују представници надлежних министарстава из земаља региона из области научнотехнолошког развоја, високог образовања и информационих технологија, потом представници локалних управа, која спроводе дигитална и аутоматизована решења комуналних послова и услуга у својим срединама, као и представници приватног сектора из поменутих области.