Конференција “Партнерство за зелени Нови Сад”, чији је циљ да се унапреди развој политика из области заштите животне средине успостављањем “Зелене столице”, одржана је данас у Скупштини Града Новог Сада. Кроз формирање радне групе чији ће представници учествовати у раду “Зелене столице”,

успоставиће се континуирана сарадња између органа власти Града Новог Сада и еколошких организација, а ради креирања локалних политика усмерених ка одрживом развоју кроз економски напредак, водећи рачуна о здравом животном окружењу.

Конференцију је отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, напоменувши да је данашњи догађај припрема за доношење одлуке о формирању “Зелене столице”.

– Новосадска Скупштина је први локални парламент који уводи институцију “Зелене столице”, институције која диже свест о заштити животне средине са свим изазовима који су пред нама. Поносан сам на то што Нови Сад у томе предњачи и ово је додатни корак о дизању свести о екологији. Морамо створити окружење и животни простор да појединац живи што боље – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Он је додао да Град Нови Сад, оним што ради и што је радио у претходном периоду, показује да има изузетно високу свест о заштити животне средине.

– У претходних седам година, према подацима “Градског зеленила”, засађено је више од 23 хиљаде стабала, а уклоњено мање од три хиљаде. Градоначелник је покренуо акцију садње још 10 хиљада нових стабала и тиме се такође показује колико је Новом Саду битан висок степен бриге о заштити животне средине – закључио је Јелушић.

Увођењем “Зелене столице” Град Нови Сад чини искорак у циљу реализације мера које су усвојене у “Декларацији о заштити животне средине у АП Војводини”, коју је Скупштина АПВ усвојила у мају ове године. Чланица Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Мира Раденовић оценила је да данашња конференција представља мали корак напред ка формирању једне велике ствари за све Новосађане и Новосађанке.

– Само континуирано унапређење сарадње цивилног сектора и доносиоца одлука, кроз повећано учешће јавности у доношењу одлука, представљају најбољи начин да се савладају многобројни изазови приликом креирања јавних политика у обалсти заштите животне средине. “Партнерство за залени Нови Сад” је изузетно снажна порука.  Бити партнер пре свега значи имати поверење. Ако имамо поверења у свог партнера тада постајемо тим, а тим који је саграђен на снажним темељима може да помери границе. Тим који стоји иза ове конференције, цивилно друштво, Град Нови Сад и Мисија ОЕБС-а у Србији, показује да се потребе грађана Новог Сада за здравијом и лепшом животном средином чују – поручила је чланица Градског већа Мира Раденовић.

Конференцију је организаовао Град Нови Сад уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, а шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Џон Клејтон истакао је подржава спремност Градске управе Новог Сада у овој иницијативи.

– Верујем да сви делимо одговорност према заштити животне средине. Брига о животној средини и заштитне мере треба да повежу различите генерације, као и све делове друштва. Те мере треба да побољшају економију, а у исто време да подигну квалитет живота, јер се он не мери само у новцу. Питање здравог и одрживог животног окружења треба да се налази високо на листи приоритета политика, а “Зелена столица” је корак ближе према отварању могућности да се више различитих гласова чује поводом ове теме. И није изненађење да се управо Град Нови Сад одлучио на овај корак, јер је Нови Сад већ зелени град – закључио је Клејтон.