Spomen-ploča Nađ Beli, nekadašnjem profesoru fizičkog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin”, otkrivena je na zgradi ove srednje škole u Novom Sadu. Spomen-ploču otkrili su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i direktor škole “Mihajo Pupin” Milan Vukobrat,

a predsednik gradskog parlamenta istakao je da je danas prilika da se naglasi ono što je usvojila Skupština Grada Novog Sada, da se bez ijednog glasa protiv i bez ijednog uzdržanog glasa, postavi spomen-ploča.

– To je samo dokaz da u Novom Sadu svi imamo osećaj za pojedinačne žrtve kada je u pitanju domovina. Danas se sećamo Nađ Bele i znamo koliki bol svih ovih godina ima njegova porodica. Ovo je najmanje što možemo da uradimo da bi se večno sećali Nađ Bele – istakao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević kazao je da osećanjem dužnosti pokazujemo da nismo zaboravili one koji su sebe žrtvovali za vrednosti koje i danas ne blede.

– Nađ Bela nas je ujedinio kao odbornike, kulturne delatnike, profesore i kao ljude koji nisu zagledani samo u smisao determinisan našom žrtvom u velikim idejama nego, pre svega, inspiriše nas da budemo dobri, plemeniti i uvek spremni da u izazovu pokažemo vrline – kazao je Milošević.

Direktor Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” Milan Vukobrat podsetio je da je posebna delatnost škole oduvek bila da mlade ljude posveti sportu i sportskim aktivnostima.

– Ovo je škola koja poštuje i ceni sportski rad i rezultate i zna da iza sportskih rezultatat uvek stoji ogroman rad sportskih trenera i ljudi koji svoj rad nesebično daju mladim naraštajima. Jedan od takvih ljudi, koji je svoj rad, trud i ljubav prema sportu, nesebično ulagao jeste i naš poštovani kolega Nađ Bela – podvukao je Vukobrat.

Inicijativa za spomen-ploču potekla je od Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Novog Sada i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada, a predsednica Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Helena Vinaji Tarabić istakal je da je Nađ Bela svoj radni vek proveo u školi odgajajući generacije mladih, vaspitao ih i starao o životu i duhovnom vaspitanju.

– Vodeći se načelima koje svi poštujemo, da smo mladima učitelji i vaspitni uzori, kolega Nađ održao je i najveću lekciju, položivši život za državu. Nadamo se da će ova spomen-ploča bar na trenutak utešiti njegovu porodicu, a sve nas nadahnuti i opominjati da je rat najstrašnija ljudska tvorevina, a život svakog čoveka neprocenjiv – poručila je Vinaji Tarabić.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovao je počasni vod Vojske Republike Srbije, kao i đaci Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”. Nađ Bela bio je profesor fizikog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi, a poginuo je kao pripadnik JNA 1992. godine. Spomen-ploča postavljena je na dvorišnom, severoistočnom zidu Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”.