Спомен-плоча Нађ Бели, некадашњем професору физичког васпитања у Електротехничкој школи “Михајло Пупин”, откривена је на згради ове средње школе у Новом Саду. Спомен-плочу открили су председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и директор школе “Михајо Пупин” Милан Вукобрат,

а председник градског парламента истакао је да је данас прилика да се нагласи оно што је усвојила Скупштина Града Новог Сада, да се без иједног гласа против и без иједног уздржаног гласа, постави спомен-плоча.

– То је само доказ да у Новом Саду сви имамо осећај за појединачне жртве када је у питању домовина. Данас се сећамо Нађ Беле и знамо колики бол свих ових година има његова породица. Ово је најмање што можемо да урадимо да би се вечно сећали Нађ Беле – истакао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић казао је да осећањем дужности показујемо да нисмо заборавили оне који су себе жртвовали за вредности које и данас не бледе.

– Нађ Бела нас је ујединио као одборнике, културне делатнике, професоре и као људе који нису загледани само у смисао детерминисан нашом жртвом у великим идејама него, пре свега, инспирише нас да будемо добри, племенити и увек спремни да у изазову покажемо врлине – казао је Милошевић.

Директор Електротехничке школе “Михајло Пупин” Милан Вукобрат подсетио је да је посебна делатност школе одувек била да младе људе посвети спорту и спортским активностима.

– Ово је школа која поштује и цени спортски рад и резултате и зна да иза спортских резултатат увек стоји огроман рад спортских тренера и људи који свој рад несебично дају младим нараштајима. Један од таквих људи, који је свој рад, труд и љубав према спорту, несебично улагао јесте и наш поштовани колега Нађ Бела – подвукао је Вукобрат.

Иницијатива за спомен-плочу потекла је од Друштва наставника физичког васпитања Новог Сада и Организације резервних војних старешина Новог Сада, а председница Друштва наставника физичког васпитања Хелена Винаји Тарабић истакал је да је Нађ Бела свој радни век провео у школи одгајајући генерације младих, васпитао их и старао о животу и духовном васпитању.

– Водећи се начелима које сви поштујемо, да смо младима учитељи и васпитни узори, колега Нађ одржао је и највећу лекцију, положивши живот за државу. Надамо се да ће ова спомен-плоча бар на тренутак утешити његову породицу, а све нас надахнути и опомињати да је рат најстрашнија људска творевина, а живот сваког човека непроцењив – поручила је Винаји Тарабић.

Откривању спомен-плоче присуствовао је почасни вод Војске Републике Србије, као и ђаци Електротехничке школе “Михајло Пупин”. Нађ Бела био је професор физиког васпитања у Електротехничкој школи, а погинуо је као припадник ЈНА 1992. године. Спомен-плоча постављена је на дворишном, североисточном зиду Електротехничке школе “Михајло Пупин”.