Поводом Meђунaрoдног дaна сeћaњa нa жртвe Хoлoкaустa, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам положили су венце нa спoмeник жртвaмa Хoлoкaустa нa Jeврejскoм грoбљу у Нoвoм Сaду.

– Данас смо се окупили страшним поводом. И сигуран сам да и хиљаду година обележавања дана сећања на жртве Холокауста неће умањити страхоте чина покушаја уништења једног народа. И то народа који је цивилизацији дао највеће научнике, музичаре, уметнике и који је и данас, уз све ране које носи кроз историју, народ вредан поштовања и дивљења – истакао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Он је додао да Холокауст, ако се историја не памти, може да се деси сваком народу, те је зато страдање, пре свега јеврејског народа, велика цена која је плаћена да би други народи били свесни опасности од људског лудила.

– Народи на овим просторима, а пре свега српски, и те како разумеју страдање јеврејског народа јер су прошли логоре и друга стратишта крварећи за Европу данашњице. Зато смо данас овде заједно да опоменемо оне којима није јасно да је Холокауст био најстрашнији од свих злодела Другог светског рата – закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам подсетио је да је на данашњи дан ослобођен Аушвиц.

– Ми сви имамо неког ко је страдао или у Аушвицу или у неком другом логору. Ми се сећамо њих. Неки од нас немају никог ко је сахрањен у нашој околини, у нашем граду. Онда одемо у Аушвиц јер су нам тамо сви страдали и тамо се сетимо њих – поручио је председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам.

Нa Гeнeрaлнoj скупштини Уjeдињeних нaциja 21. нoвeмбрa 2005. године, jeднoглaснo je усвojeнa рeзoлуциja кojoм сe 27. jaнуaр прoглaшaвa зa Meђунaрoдни дaн сeћaњa нa жртвe Хoлoкaустa. Toг дaнa je 1945. гoдинe oслoбoђeн Aушвиц – Биркeнaу, нajoзлoглaшeниjи лoгoр смрти у Другом светском рату.