Свечани пријем делегација побратимских и пријатељских градова, које су у посети поводом 1. фебруара, рођендана Новог Сада, одржан је Градској кући. Домаћини на пријему били су градоначелник Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

На прославу 272. рођендана дошли су представници 19 градова, међу којима су Норич, Дортмунд, Гомељ, Будва, Бања Лука, Куманово, Грачаница, Загреб и Источно Сарајево.

– И ове године имамо пуно гостију који су дошли да улепшају 272. рођендан Новог Сада. Са нама су пријатељи из Руске Федерације, Белорусије, Пољске, Аустрије, Немачке, Мађарске, Румуније, Хрватске, Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније, и захвални смо им на томе. То је потврда да је Нови Сад препознат и у региону и у Европи. Негујемо пријатељства која трају више деценија, али стичемо и нова, ширимо позитивну слику о Новосађанима. Поносан сам када од људи који нису дуго били у Новом Саду, чујем да примеђују промене на боље. То су представници озбиљних, великих европских градова. Треба да се зна да наши односи нису протоколарни, већ утичу на квалитет живота наших грађана.

Деца из Новог Сада иду у те градове на спортска такмичења, тамо наступају наши ансамбли, позоришта, културно-уметничка друштва, а сарађујемо на пољу културне политике, комуналне инфраструктуре и у другим важним областима – нагласио је Вучевић.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић рекао је да су Бања Лука и Нови Сад природни партнери, пре свега због породичних, пријатељских и личних веза.

– Много наших људи студира и ради овде, а градске администрације изванредно сарађују. Сваки пут када дођемо, видимо колико се Нови Сад мења и у пословном смислу, а није мала ствар бити Европска престоница културе. Градоначелнику Вучевићу и његовим сарадницима желим да настве овим путем, и да и даље раде на корист Новог Сада – истакао је Радојичић.

Заменик градоначелника Темишвара Дан Диакону оценио је да градови попут Новог Сада и Темишвара сарадњом доприносе развоју овог региона, и изразио задовољство што ће наредне године Темишвар и Нови Сад бити Европске престонице културе.

Првог фебруара 1748. године царица Марија Терезија потписала је ”Повељу слободног краљевског града”. Тада је Нови Сад добио статус, име, грб, слободу, Магистрат, право на самоуправу и могућност да се развија као уређена градска заједница.