Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa sekretarom Skupštine grada Markom Radinom i šefom Kabineta predsednika Aleksandrom Belićem, u okviru proslave Dana Grada Novog Sada, primio je danas u gradskom parlamentu počasnog građanina Novog Sada Pitera Beklija i njegovu ćerku Imodžen Bekli-Mobs.

 Sa gostima iz Noriča, engleskog grada pobratima, predsednik Skupštine razgovarao je o aktivnostima koje Društvo prijateljstva Norfolk/Norič – Novi Sad planira u narednom periodu.

Piter Bekli boravi u Novom Sadu povodom obeležavanja Dana grada, a posetu je iskoristio i kako bi obišao pojedine ustanove koje Društvo prijateljstva iz grada pobratima godinama pomaže. Kako je objašnjeno, tokom boravka posetiće Školu za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”, kojoj će uručiti pomoć, donaciju prikupljenu na tradicionalnom dobrotvornom Božićnom koncertu posvećenom Polu Krosu, bivšem predsedniku Društva prijateljstva, na kome je ove godine nastupala novosadska pijanistkinja Rita Kinka. Pomoć u iznosu od oko 600 evra ovoga puta je namenjena za opremanje kabineta za decu s autizmom. Na sličan način prethodnih godina Društvo prijateljstva je značajnim novčanim prilozima učestvovalo u opremanju više kabineta i radionica, objekta Škole na Čeneju, nabavci kombi vozila, itd.

Tokom posete Piter Bekli je posetio i Crveni krst Vojvodine, za koji je još ranije izdvojena pomoć za štampanje informativnog materijala o HIV-u, koji se delio mladim ljudima na Međunarodni dan borbe protiv ove opake bolesti.

Sve ove aktivnosti samo su nastavak neumornog humanitarnog rada koji je za bračni par Bekli započeo još daleke 1985. godine kada je Dajana Bekli prvi put bila u našem gradu okviru razmene učenika i nastavnika dva grada. Tokom više od 50 poseta našem gradu bili su jedni od retkih koji su i tokom teških vremena izazvnih sankcijama pomagali mnoge ustanovama i insitucije.

Kada su početkom devedesetih godina prošlog veka iz naše zemlje počele da stižu vesti o ekonomskim sankcijama, nemirima i ljudskim tragedijama, Dajana i Piter su, zajedno sa članovima Društva prijateljstva Norfolk i Norič-Novi Sad, odlučili da se nesebično posvete prikuljanju i dopremanju humanitarne pomoći za sve one kojima je ta pomoć bila neprocenjivo značajna. U vreme kada su svojim kombijem prevaljivali hiljade kilometara (dolazeći više od dvadeset puta) i uspevali da prevaziđu sve administrativne i druge prepreke donosili su pomoć za Institut za hirurgiju, Dečju bolnicu i druge zdravstvene ustanove u našem gradu, Crveni krst Grada Novog Sada, štićenike Doma u Veterniku čija se ukupna količina meri tonama neophodno potrebnog materijala.

Želeći da im iskaže svoju neizmernu zahvalnost Grad Novi Sad je 1993. godine Dajanu i Pitera Beklija proglasio počasnim građanima Novog Sada.

Nakon 1999. godine zahvaljujući njihovom velikom zalaganju, Gradsko veće Noriča prihvatilo je inicijativu da se pešački most u Noriču nazove „Novosadski most prijateljstva“, a svečanom otvaranju je prisustvovao veliki broj ljudi.

Od 2000. godine do danas uspostavljena je saradnja između Ekumenske organizacije i noričkih crkava, čiji su se predstavnici po prvi put okupili u neku vrstu udruženja čiji je cilj pružanje pomoći bratskom gradu Novom Sadu, obnovljena je i saradnja između Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i “John Innes” instituta iz Noriča,

obnovljeni su kontakti između Vatrogasnih društava dva grada, u Noriču je organizovana izložba fotografija Dragoljuba Zamurovića, umetnici iz Noriča izlagali su svoje radove na Festivalu zastava u Novom Sadu, kao i na više izložbi u Galeriji “Bel Art” u Novom Sadu, a novosadski umetnici su izlagali u Galeriji u Noriču, grupe iz Noriča su dve godine za redom nastupale na EXIT Festivalu, u Novom Sadu je organizovana izložba radova članova Fotografskog kluba iz Noriča, članovi Društva prijateljstva su prikupljali knjige za Britanski kutak u našoj Gradskoj biblioteci (udžbenici, stručna literatura, beletristika), uspostavljena je saradnja između muzičkih škola u okviru projekta „Triorca“ te su učenici novosadske muzičke škole „Isidor Bajić“ u više navrata boravili i nastupali u Noriču, a učenici iz Noriča su bili u uzvratnim posetama.

– Hvala vam na svemu, na pomoći i podršci. Sve što radimo ne bismo mogli da postignemo bez vaše pomoći. Uvek je lepo biti u Novom Sadu i nastavićeno da pomažemo – poručio je Piter Bekli.

Na sastanku se razgovaralo i o davanju nazivu dela šetališta po Dajani Bekli koji je kao predlog utvrdila Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Skupštine Grada Novog Sada u novembru prošle godine. Predlog bi trebalo da se nađe na dnevnom redu neke od narednih sednica Skupštine grada.

– Novi Sad ne može da uradi ništa što bi bilo približno onome što ste vi i vaša supruga uradili za naš grad. Mnogo ste humanog učinili i vi ste pokazali da ljudska humanost prelazi sve granice. Za Novi Sad je teško da nađe prave reči zahvalnosti za sva vaša dela – kazao je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Na kraju sastanka Piter Bekli je objasnio da je u porti katedrale u Noriču otvorena bašta koja nosi naziv po Novom Sadu, tako da sada pored Novosadskog mosta prijateljstva, naš grad ima i svoju baštu u engleskom gradu.