Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, заједно са секретаром Скупштине града Марком Радином и шефом Кабинета председника Александром Белићем, у оквиру прославе Дана Града Новог Сада, примио је данас у градском парламенту почасног грађанина Новог Сада Питера Беклија и његову ћерку Имоџен Бекли-Мобс.

 Са гостима из Норича, енглеског града побратима, председник Скупштине разговарао је о активностима које Друштво пријатељства Норфолк/Норич – Нови Сад планира у наредном периоду.

Питер Бекли борави у Новом Саду поводом обележавања Дана града, а посету је искористио и како би обишао поједине установе које Друштво пријатељства из града побратима годинама помаже. Како је објашњено, током боравка посетиће Школу за основно и средње образовање “Милан Петровић”, којој ће уручити помоћ, донацију прикупљену на традиционалном добротворном Божићном концерту посвећеном Полу Кросу, бившем председнику Друштва пријатељства, на коме је ове године наступала новосадска пијанисткиња Рита Кинка. Помоћ у износу од око 600 евра овога пута је намењена за опремање кабинета за децу с аутизмом. На сличан начин претходних година Друштво пријатељства је значајним новчаним прилозима учествовало у опремању више кабинета и радионица, објекта Школе на Ченеју, набавци комби возила, итд.

Током посете Питер Бекли је посетио и Црвени крст Војводине, за који је још раније издвојена помоћ за штампање информативног материјала о ХИВ-у, који се делио младим људима на Међународни дан борбе против ове опаке болести.

Све ове активности само су наставак неуморног хуманитарног рада који је за брачни пар Бекли започео још далеке 1985. године када је Дајана Бекли први пут била у нашем граду оквиру размене ученика и наставника два града. Током више од 50 посета нашем граду били су једни од ретких који су и током тешких времена изазвних санкцијама помагали многе установама и инситуције.

Када су почетком деведесетих година прошлог века из наше земље почеле да стижу вести о економским санкцијама, немирима и људским трагедијама, Дајана и Питер су, заједно са члановима Друштва пријатељства Норфолк и Норич-Нови Сад, одлучили да се несебично посвете прикуљању и допремању хуманитарне помоћи за све оне којима је та помоћ била непроцењиво значајна. У време када су својим комбијем преваљивали хиљаде километара (долазећи више од двадесет пута) и успевали да превазиђу све административне и друге препреке доносили су помоћ за Институт за хирургију, Дечју болницу и друге здравствене установе у нашем граду, Црвени крст Града Новог Сада, штићенике Дома у Ветернику чија се укупна количина мери тонама неопходно потребног материјала.

Желећи да им искаже своју неизмерну захвалност Град Нови Сад је 1993. године Дајану и Питера Беклија прогласио почасним грађанима Новог Сада.

Након 1999. године захваљујући њиховом великом залагању, Градско веће Норича прихватило је иницијативу да се пешачки мост у Норичу назове „Новосадски мост пријатељства“, а свечаном отварању је присуствовао велики број људи.

Од 2000. године до данас успостављena je сарадњa између Екуменске организације и норичких цркава, чији су се представници по први пут окупили у неку врсту удружења чији је циљ пружање помоћи братском граду Новом Саду, обновљена је и сарадња између Института за ратарство и повртарство и “John Innes” института из Норича,

обновљени су контакти између Ватрогасних друштава два града, у Норичу је организована изложба фотографија Драгољуба Замуровића, уметници из Норича излагали су своје радове на Фестивалу застава у Новом Саду, као и на више изложби у Галерији “Бел Арт” у Новом Саду, а новосадски уметници су излагали у Галерији у Норичу, групе из Норича су две године за редом наступале на ЕXИТ Фестивалу, у Новом Саду је организована изложба радова чланова Фотографског клуба из Норича, чланови Друштва пријатељства су прикупљали књиге за Британски кутак у нашој Градској библиотеци (уџбеници, стручна литература, белетристика), успостављена је сарадња између музичких школа у оквиру пројекта „Триорца“ те су ученици новосадске музичке школе „Исидор Бајић“ у више наврата боравили и наступали у Норичу, а ученици из Норича су били у узвратним посетама.

– Хвала вам на свему, на помоћи и подршци. Све што радимо не бисмо могли да постигнемо без ваше помоћи. Увек је лепо бити у Новом Саду и наставићено да помажемо – поручио је Питер Бекли.

На састанку се разговарало и о давању називу дела шеталишта по Дајани Бекли који је као предлог утврдила Комисија за називе делова насељених места и јавних служби Скупштине Града Новог Сада у новембру прошле године. Предлог би требало да се нађе на дневном реду неке од наредних седница Скупштине града.

– Нови Сад не може да уради ништа што би било приближно ономе што сте ви и ваша супруга урадили за наш град. Много сте хуманог учинили и ви сте показали да људска хуманост прелази све границе. За Нови Сад је тешко да нађе праве речи захвалности за сва ваша дела – казао је председник градског парламента Здравко Јелушић.

На крају састанка Питер Бекли је објаснио да је у порти катедрале у Норичу отворена башта која носи назив по Новом Саду, тако да сада поред Новосадског моста пријатељства, наш град има и своју башту у енглеском граду.