Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић присуствовао је свечаном потписивању Меморандума између компаније Нафтне индустрије Србије, Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и размени 12 појединачних споразума између НИС-а градова и локалних самоуправа, којим се дефинишу области улагања компаније НИС у склопу програму “Заједници заједно 2020”.

Међу 12 градова и општина је и Нови Сад, а према програму НИС ће уложити 114,5 милиона динара у основне и средње школе у Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобран, и Житишту.

Средства су намењена за опремање образованих установа у наведеним градовима савременим безбедносно-инфрмационим системима и дигитализацију наставног програма, а како је речено на данашњој свечаности у Палати “Србија” у Београду, НИС на овај начин жели да допринесе безбедности деце у школама, као и да ученицима обезбеди боље услове за стицање нових знаша и вештина.

– Нама је драго што је Нафтна индустрија Србије направила искорак у сфери пројеката из безбедности, поред тога што су до сада финансирали. Не треба заборавити да су они у претходном периоду, у Новом Саду на око 90 пројеката уложили близу 180 милиона динара и то пре свега у дечија игралишта.

Сама Нафтна индустрија Србије је и окренута  деци, а у овом моменту имамо ево,  и пројекте за подизање безбедности у школама – истакао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Он је додао да је безбедност једна од најосетљивијих тема и да је добро да школе буду покривене видео надзорима, а да ти видео надзори имају комуникацију са полицијским станицама.

– Али, не смемо заборавити ни заштиту података личности и све се то мора усагласити кроз пројекте – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Након размене споразума о сарадњи НИС-а са градовима и општинама, потписан је Меморандум о сарадњи НИС-а са Министартсвом унутрашњих послова и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а Меморандум су потписали министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

– Образовање је нешто око чега стално сарађујемо са Нафтном индустријом Србије. Опредељење и друштвена одговорност овакве компаније показује да смо ми партнери и велико им хвала за све оно што су до сада урадили. Увек су са нама разговарали и питали шта је то неопходно и на шта треба да усмеримо заједнички сарадњу – поручио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Он је подсетио на велик број стипендија за студенте који се школују у Русији, као и да су везе са руским универзитетима остварене уз помоћ компаније НИС.

– Дуално образвоње такође није заобишло Нафтну индустрију Србије и они предњаче у томе – закључио је министар Шарчевић, додајући да је будући програм “Заједници заједно 2020” још једна специфична акција, која има велики значај.

Током свечаности присутнима су се обратили и министар рударства и енергетике Александар Антић, министра унутрашњих послова др Небојша Стефановић, генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.