Конференција о технолошким иновацијама за паметне градове будућности – Smart city, где су представљени актуелни развоји паметних градова у Европи, одржана је данас у Великој сали Скупштине Града Новог Сада. Конференцију је отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић

рекавши да је технологија постала наша свакодневница, те да је Нови Сад град информационих технологија. Он је подсетио да је у току израда стратегије Новог Сад као паметног града.

– То је веома широк појам, који обухвата све оне апсекте који су ставни део живота и постали су везани за информационе и комуникационе технологије. Верујем да ће радно тело брзо изаћи са нацртом стратегије, како би отпочела јавна расправа. Биће веома битно да многи од вас узму учешће у томе како да стратегија буде спроводљива, да најмање кошта, а пружи максималне ефекте. Нови Сад као град информационих технологија данас може да се носи са таквим изазовима и то уз вашу помоћ – поручио је учесницима конференције председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Професор на Факултету техничких наука др Дејан Вукoбратовић објаснио је да “Smart city” технологије могу на калитетне начине да повећају ефикасност функционисања града.

– Оно што се сада дешава јесте да са новим системима добијамо нове сервисе које можемо да искористимо и да понудимо нешто што до сада нисмо могли – казао је проф. др Вукoбратовић.

Проф. др Драган Јованић, такође са ФТН-а истакао је да последњих година промена савремене технологије окупира велику пажњу, посебно на комфору грађана, али и рационализације субјеката који раде на решавању одређених друштвених проблема.

– Саобраћај представља један од најзнајчајнијих сегмента примене савремене технологије и апликација, све у служби како би у урбаним срединама квалитет сабраћајних услуга био што бољи и оперативнији – закључио је проф. др Јовановић.

Током конференције предавања су одржали стручњаци из области саобраћаја, енергетике и заштите животне средине. Организатор Конференције је Color Media Communications, у сарадњи са Министарством за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије.