Vidovdanske nagrade, koje se dodeljuju novosadskim učenicima osnovnih i srednjih škola, uručene su danas na svečanosti na Petrovaradinskoj tvrđavi. Učenicima i učenicama, koji su prošle školske godine bili uspešni na republičkim i međunarodnim takmičenjima, Vidovdanske nagrade je uručio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Ove godine, dodeljeno je 138 Vidovdanski nagrada i to za ukupno 115 učenika, od čega 82 nagrade za 68 učenika osnovnih škola i 56 nagrada za 47 učenika srednjih škola.

– Ima li išta lepše od nagrade onima koji su najsvetlija budućnost ovog grada, Vojvodine i države Srbije. Vidovdan je jedan od najznačajnijih praznika srpskog naroda i mi želimo da ovaj dan bude i datum za budućnost. Zato je Grad Novi Sad, na predlog gradonačelnika Miloša Vučevića 2015. godine, doneo odluku da se na današnji dan nagrađuju najbolji učenici. Da ovo bude dan za ponos učenicima, njihovim roditeljima i profesorima, ali i dan za ponos Novog Sada – poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić na svečanoj dodeli.

On je istakao da je neophodno mladim ljudima stvoriti uslove da ostaju u ovom gradu, “da sve talente koje imaju ne raznose po svetu, nego da ih ostavljaju u ovom gradu i u ovoj državi”.

– Vidovdanska nagrada je samo jedan od načina da pokažemo koliko cenimo ono što naša deca rade. Da ih podstaknemo da ubuduće budu još bolji i da ređaju uspehe – kazao je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je dodao da mu je žao što, iz objektivnih razloga, ove godine mnoga nadarena deca nisu imala priliku da se takmiče.

– Prošle godine, na ovom istom mestu podelili smo 828 nagrada, a ove godine 138. Naša deca nisu bila u prilici da pokažu koliko su sposobna i predana i koliko imamo prava da verujemo u njih, da sa njima imamo svetlu budućnost – zaključio je Jelušić.

Prisutnima se obratila direktorica Muzičke škole “Isidor Bajić” Radmila Rakin-Martinović, poručivši da su svi naši talentovani učenici na početku jednog velikog maratona.

– Od srca vam čestitam na uloženom radu i trudu i velikom naporu da dosegnete ove rezultate. Srećom, naš grad prepoznaje talente, i to ne samo u vidu dodele Vidovdanske nagrade, nego i kroz ulaganje u obrazovanje i opremanje škola i predstavlja najbolji primer drugim gradovima kako treba da se odnosimo prema školstvu – kazala je Rakin-Martinović, zahvalivši se i roditeljima nagrađenih učenika.

U ime nagrađenih učenika prisutnima se obratio Ivan Černuhin, učenik Muzičke škole “Isidor Bajić”.

Grad Novi Sad obezbedio je za Vidovdanske nagrade za školsku 2019/2020 godinu, sredstva u iznosu od  11.700.000  dinara. Pored ovih nagrada, u ovoj školskoj godini, na osnovu Zaključka gradonačelnika Grada Novog Sada dodeliće se i sedam Vidovdanskih nagrada učenicima za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu i to, za osvojeno prvo mesto u pojedinačnom nastupu, nagrada u iznosu od 45.000 dinara, za osvojeno drugo mesto nagrada u iznosu od 40.000 dinara i za osvojeno treće mesto u iznosu od 35.000 dinara.