Видовданске награде, које се додељују новосадским ученицима основних и средњих школа, уручене су данас на свечаности на Петроварадинској тврђави. Ученицима и ученицама, који су прошле школске године били успешни на републичким и међународним такмичењима, Видовданске награде је уручио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Ове године, додељено је 138 Видовдански награда и то за укупно 115 ученика, од чега 82 наградe за 68 ученика основних школа и 56 наградa за 47 ученика средњих школа.

– Има ли ишта лепше од награде онима који су најсветлија будућност овог града, Војводине и државе Србије. Видовдан је један од најзначајнијих празника српског народа и ми желимо да овај дан буде и датум за будућност. Зато је Град Нови Сад, на предлог градоначелника Милоша Вучевића 2015. године, донео одлуку да се на данашњи дан награђују најбољи ученици. Да ово буде дан за понос ученицима, њиховим родитељима и професорима, али и дан за понос Новог Сада – поручио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић на свечаној додели.

Он је истакао да је неопходно младим људима створити услове да остају у овом граду, “да све таленте које имају не разносе по свету, него да их остављају у овом граду и у овој држави”.

– Видовданска награда је само један од начина да покажемо колико ценимо оно што наша деца раде. Да их подстакнемо да убудуће буду још бољи и да ређају успехе – казао је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Он је додао да му је жао што, из објективних разлога, ове године многа надарена деца нису имала прилику да се такмиче.

– Прошле године, на овом истом месту поделили смо 828 награда, а ове године 138. Наша деца нису била у прилици да покажу колико су способна и предана и колико имамо права да верујемо у њих, да са њима имамо светлу будућност – закључио је Јелушић.

Присутнима се обратила директорица Музичке школе “Исидор Бајић” Радмила Ракин-Мартиновић, поручивши да су сви наши талентовани ученици на почетку једног великог маратона.

– Од срца вам честитам на уложеном раду и труду и великом напору да досегнете ове резултате. Срећом, наш град препознаје таленте, и то не само у виду доделе Видовданске награде, него и кроз улагање у образовање и опремање школа и представља најбољи пример другим градовима како треба да се односимо према школству – казала је Ракин-Мартиновић, захваливши се и родитељима награђених ученика.

У име награђених ученика присутнима се обратио Иван Чернухин, ученик Музичке школе “Исидор Бајић”.

Град Нови Сад обезбедио је за Видовданскe наградe за школску 2019/2020 годину, средства у износу од  11.700.000  динара. Поред ових награда, у овој школској години, на основу Закључка градоначелника Града Новог Сада доделиће се и седам Видовданских награда ученицима за изузетне резултате на научним олимпијадама и светским и европским такмичењима и првенствима у области спорта и уметности за децу школског узраста, које нису у организацији министарства надлежног за просвету или министарства надлежног за спорт и омладину и то, за освојено прво место у појединачном наступу, награда у износу од 45.000 динара, за освојено друго место награда у износу од 40.000 динара и за освојено треће место у износу од 35.000 динара.