Дан устанка народа Србије против фашизма, обележен је данас полагањем венаца на Спомен гробље на Новом гробљу. Венце су положоли председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, представници СУБНОР-а и делегегација Резервних војних старешина Града Новог Сада.

– И данас, као и сваког 7. јула, морамо да се сетимо људи који су у борби против највећег зла на планети, фашизма, положили оно највредније што су имали – дали су своје животе – поручио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, додајући да је наш град слободу платио високом ценом.

Он је подвукао да “свако време има своје хероје”.

– И данас, са овог места, морамо да подсетимо на то да у свакодневној борби против невидљивог зла, такође имамо хероје, докторе и медицинско особље, све оне који се боре за здравље људи – истакао је председник новосадског парламента.

Јелушић је позвао Новосађане да се придржавају мера заштите, јер ћемо “тако помоћи онима који несебично дају себе за здравље других”.

Представник Градског одбора СУБНОРА-а Нови Сад Михајло Вујасин казао је да се на данашњи дан даје помен и одаје пошта палим људима, “онима који су дали допринос слободи”.

– Нови Сад је дао огромне жртве и наша је обавеза да одржимо ту слободу – рекао је Вујасин.

Дан устанка обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године.