Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, волонтери и волонтерке Новог Сада и Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине предложени су за кандидате за Октобарску награду за ову годину, док су владика бачки др Иринеј Буловић, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду и Градска библиотека предложени кандидати за Новембарску повељу за 2020. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника и доделу признања.

Директора Архива Војводине др Небојшу Кузмановића за Октобарску награду предложили су историчар и политички аналитичар Саша Адамовић, историчар и политички аналитичар Огњен Карановић, историчар и директор Архива САНУ у Сремским Карловцима др Жарко Димић, председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша, историчар и директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада мр Синиша Јокић и историчар и директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев, а у иницијативи је између осталог наведено да се др Небојша Кузмановић скоро 40 година бави културом, науком и духовним стваралаштвом, и да је за то време дао велики допринос нашој култури и очувању културног наслеђа, посебно кроз области издаваштва и промовисања архивске делатности, те афирмисања свести о значају докумената, али и другим областима културног стваралаштва.

Волонтере и волонтерке Новог Сада за високо градско признање предложио је Омладински савез Удружења „Нови Сад омладинска престоница Европе ОПЕНС“, уз подршку Новосадског омладинског форума, којем припада 60 организација. У иницијативи је наведено да су волонтери и волонтерке Новог Сада заслужили признање за остварења која чине и која ће бити остваривана на територији града у домену развоја локалне заједнице, младих, културе, спорта, здравља и социјалне заштите, екологије, солидарног и хуманитарног рада.

Клинику за инфективне болести Клиничког центра Војводине за Октобарску награду предложио је проф. др Александар Милованчев за остварене резултате у дугогодишњем раду у области здравства и здравствене заштите, а у образложењу је још наведено да су запослени у клиници, суочени са епидемијом ковида 19, били стожер у лечењу свих оболелих од ове инфекције, подневши највећи терет епидемије.

Владику бачког др Иринеја Буловића за Новембарску повељу је предложио Историјски архив Града Новог Сада. У иницијативи је између осталог наведено да је владика бачки др Иринеј Буловић дао велики допринос на обнављању религијског живота и хуманираној ангажованости у Новом Саду. Учествовао је на многим домаћим и међународним богословским и научним скуповима и конференцијама, покретач је и носиоц бројних хуманитарних акција и организација које су у тешким временима несебично пужала помоћ оним лицима којима је то било најнужније.

Медицински факултет Универзитет у Новом Саду за високо градско признање предложио је Студентски парламент Медицинског факултета у Новом Саду, а у образложењу је наведено да је Медицински факултет постигао изузетне резултате ангажманом својих наставника, сарадника, студената и особља у борби против актуелне пандемије ковида 19.

Градску библиотеку за Новембарску повељу предложио је управник библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, а у иницијативи је између осталог наведено да је у својој историји и дугом трајању, Градска библиотека настојала да оставри узвишене циљеве које су јој у аманет оставили њени великани, окупљени око Српске читаонице новосадске, а да су њен рад и остварени резултати, осим доброг пријема од стране њених чланова, примећени и од друштвене заједнице и струковних организација.

Комисија је предлоге за највиша градска признања упутила Скуштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице на свечаној седници Скупштине града.