Две седнице, једна радна и једна свечана, одржаће се у наредним данима, најављено је на данашњој конференцији за новинаре председнице Скупштине Града Новог Сада MSc Јелене Маринковић Радомировић. Прва, радна седница, одржаће се сутра, у четвртак, у великој сали Скупштине АП Војводине и, како је објаснила председница градског парламента, на дневном реду се очекује више од 90 тачака.

– На дневном реду сутрашње седнице налази се више од 90 тачака и свакако да је централна тема ове седнице ребаланс буџета за ову годину. Из материјала вам је познато да ребаланс долази ради распоређивања суфицита, додатних прихода, али и због последица епидемије коронавируса и очекујем да на овој тачки дневног реда буде најдужа расправа – истакла је председница градског парламента MSc Маринковић Радомировић.

Она је додала да ће се пред одборницима и одборницама наћи и тачке везане за комунални систем града, а тичу се програма пословања и инвестиционих активности јавних и јавно-комуналних предузећа. Потом, како је прецизирала, извештаји градских установа културе за претходну годину, одлуке о изменама програма рада установа културе за 2020. годину, као и програм спровођења мера техничке заштите на културним добрима, којом се наставља обнова објеката у подграђу Петроврадинске тврђаве, старом градском језгру и у Алмашком крају.

На конференцији је речено да се међу предложеним тачкама налазе и оне које се односе на урбанистичке планове, одлуке о дефинисања ознака и изгледа униформи и возила комуналне милиције, али и утврђивање мера за бољу доступност и приступачност у коришћењу здравствене заштите, одлуци према којој град има могућност обезбеђења средстава здравственим установама за опремање простора и опреме, а све ради вишег стандарда здравствене заштите.

– Након сутрашње радне седнице, за понедељак, 19. октобра, заказала сам свечану седницу Скупштине Града Новог Сада, на којој би требало да се донесу одлуке о добитницима Октобарске награде и Новембарске повеље.

За Октобарску награду је стигло десет предлога, а за Новембарску повељу девет. Комисија за обележавање празника и доделу признања Скупштине града, предложила је да Октобарску награду Новог Сада за 2020. годину добију директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, потом волонтери и волонтерке Новог Сада и Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине. Иста Комисија предложила је лауреате и за Новембарску повељу, а то су владика бачки др Иринеј Буловић, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду и Градска библиотека. Одлуком је предвиђено да новачни део награде износи 130.000 динара – навела је MSc Маринковић Радомировић.

Она је закључила да на седници очекује свечану атмосферу, „онако како доликује догађајима којима се доприноси обележавању изузетно важних датума у историји Новог Сада“, 23. октобра, дана када је Нови Сад ослобођен у Другом светском рату, и 9. и 25. новембра, дана када је српска војска ослободила град у Првом светском рату, односно када је на Великој Народној Скупштини донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.