Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић положили су венце на Спомен крст палим борцима од 1912-1918. године, а поводом обележавања 9. новембра – Дана ослобођења Новог Сада у Првом светском рату.

– Свим Новосађанима честитам овај велики празник, 9. новембар, дан када је пре 102 године стигла слобода у наш Нови Сад и кад су досањани вишевековни снови наших предака. Тим чувеним уласком мајора Бугарског у град са војницима ослободиоцима, које су грађани одушевљено дочекали на улицама, испуњен је завет предака. Ти победоносни догађаји, крунисани су 25. новембра 1918. године одлукама Велике народне скупштине која је прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији. Наш задатак је да чувамо оно што смо добили, а то су мир и слобода, плаћени најскупљом ценом – људским животима. Поносни смо што смо захваљујући 9. новембру и 25. новембру, као и многим другим важним историјским догађајима који су утицали на напредак и развој града, данас носиоци две престижне европске титуле, град са снажним универзитетом који свакe године има повећан број становника, коjи развија потенцијале и привлачи нове инвестиције – рекао је градоначелник Милош Вучевић и упутио честитке припадницима Прве бригаде копнене војске, као наследницима чувене Дунавске дивизије, који обележавају 9. новембар као свој празник, уз захвалност што су увек уз свој народ и земљу кад је најтеже.

Том приликом, у порти Успенке цркве, помен страдалима, одржало је свештенство Српске православне цркве, а венце су положили и делегација Савеза удружења ратника ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1920. године и потомака, као и делегација Војске Србије.

Председник Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године – Нови Сад Горан Максимовић рекао је да се традиционалним обележавањем 9. новембра, тог историјски важног датума када је ослобођен Нови Сад и кад се променила историја на овим просторима, чува успомена на наше претке и шаље порука будућим генерацијама о важности очувања слободе.