Награда „Дејан Медаковић“ за 2020. годину, издавачке куће „Прометеј“, уручена је данас на свечаности у Градској кући Дејану Вукићевићу, за књигу NON IMPRIMATUR или цензура у библиотекарству и издаваштву.

Награду „Дејан Медаковић“ лауреату су уручили председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић и председник трочланог жирија за доделу награде проф. др Бошко Сувајџић.

– Захваљујући издавачкој кући „Прометеј“, која је одавно постала један од камена темељаца издаваштва у нашем граду, награда „Дејан Медаковић“ од 2008. године, када је установљена, додељивана је еминентним посленицима писане речи. За овогодишњег добитника награде стручни жири је рекао да је награђена књига Дејана Вукићевића „..лексикон, енци­кло­пе­диј­ски при­ручник, библиографско, политичко и анегдотско шти­во, али изнад свега потресна и узбудљива при­ча ко­ја понире у најдубље кутове човекових мрачних страхова“. За нас као читаоце свакако ће бити велики изазов да се упознамо са феноменом универзалним за све епохе људске историје из пера аутора који је дипломирао светску књижевност, а магистрирао и докторирао библиотекарство и информатику на Филолошком факултету у Београду.

Преостаје ми само да искрено честитам добитнику и да му пожелим још много година плодног стваралачког рада – истакла је председница новосадске Скупштине MSc Јелена Маринковић Радомировић на свечаности.

Образлажући награду, проф. др Бошко Сувајџић је истакао да је Дејан Вукићевић написао питку, узбудљиву, духовиту и за­стра­шу­­ју­ћу књи­гу.

– Књигу о ис­торији цензуре од постанка човечанства до данас, у свим њеним по­ја­в­ним об­ли­цима, мимикријама, кетманским привидима, деформацијама, али и „све­тлим ст­ра­на­ма“ цензуре, као што је нпр. обавезни примерак књиге у библиотекарству. Пред на­ма је лексикон, енци­кло­пе­диј­ски при­ручник, библиографско, политичко и анегдотско шти­во, али изнад свега потресна и узбудљива при­ча ко­ја понире у најдубље кутове човекових мра­чних страхова – истакао је проф. др Сувајџић, додајући да се књига Дејана Вукићевића превасходно бави областима би­­блио­текарства и издаваштва, али је ну­жно и културолошка и антрополошка студија.

Оснивач Издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија објаснио је да традиционално на почетку године, „обележавајући почетак рада „Прометеја“, али и од 2008. године, од смрти Дејана Медаковића, уручујемо истоимену награду.“

– Поред тога, данас се обележава и 100 година од смрти Живојина Мишића и једним делом програма предвиђено да се покаже неговање успомена из прошлости, сетити се великих и значајних људи, па нас данас окупља и Дејан Медаковић и војвода Мишић – поручио је Колунџија.

Награђени Дејан Вукићевић рекао је на свечаности да је Дејан Медаковић истакнута фигура српске културе, уметности и науке.

– Награда ми, поред самог уваженог признања, и у том смислу значи. Дејан Медаковић је особа која је имала јаке везе са старом српском књигом, којом се ја такође бавим као водитељ Фонда старих, ретких и минијатурних књига у Народној библиотеци Србије. Могло би се рећи да му је стара књига била и опсесија, третиравши је са свог аспекта историчара уметности – казао је Вукићевић, додајући да га је цензура, као тема књиге привукла јер је унивезална и у временском и у просторном смислу.

Награда „Дејан Медаковић“ додељује се за књигу или спис објављен на српском језику, а носи име једног од најсвестранијих и најплоднијих стваралаца са ових простора, историчара уметности, професора универзитета, генералног секретара, а потом и председник Српске академије наука и уметности, председник Вукове задужбине, научника европске репутације, који је држао предавања у многим универзитетским центрима, те аутора бројних песама, приповетки, путописа и есеја.