Javno slušanje na temu „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“ održano je danas u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada. Javno slušanje, šesto po redu, organizovao je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije,

a učesnicima su se obratile predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović i ministarka pravde Maja Popović.

Predsednica gradskog parlamenta u pozdravnoj reči je istakla zadovoljstvo što je Skupština grada domaćin ovakvog sastanka, gde će se učesnicima pružiti prilika da iznesu mišljenja i razmene iskustva u veoma važnoj temi i oblasti.

– Otvorene i konstruktivne rasprave koje su vođene do sada na ove teme pokazale su saglasnost, pre svega stručnog dela javnosti, da je neophodno promeniti odredbe Ustava u oblasti pravosuđa, u cilju uspostavljanja boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka sudske funkcije sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca kako bi ulazak u pravosuđe bio zasnovan na objektivnim kriterijuma vrednovanja, pravičnim procedurama izbora, otvorenosti za sve kandidate odgovarajućih kvalifikacija i transparentnosti iz ugla opšte javnosti – poručila je predsednica novosadske Skupštine.

Ona je dodala da su za sve ove reforme potrebne i promene Ustava Republike Srbije, što ceo ovaj proces čini veoma složenim i sveobuhvatnim.

– Uverena sam da je otvoren dijalog najbolji put za pronalaženje rešenja za sve probleme u svim oblastima u našem društvu – zaključila je predsednica Supštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Kao ovlašćeni predstavnik predlagača, ministarka pravde Maje Popović je objasnila razloge za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, istakavši da su predložene promene Ustava predviđene kao aktivnost u Akcionom planu za pregovaračko Poglavlje 23, koji je Vlada Republike Srbije usvojila 27. aprila 2016. godine i koji je revidiran 10. jula 2020. godine.

– Promena Ustava u oblasti pravosuđa je uslov za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava, koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i još jedan je od prioriteta Evropske unije. Imajući to u vidu, Republika Srbija posvećuje veliku pažnju ispunjavanju svih obaveza iz Poglavlja 23. – Pravosuđe i osnovno pravo – poručila je ministarka Maja Popović.

Ona je dodala da su upravo zbog svoje važnosti prve aktivnosti u revidiranom Akcionom planu za Poglavlje 23. posvećene promenama Ustav u cilju unapređenja kvaliteta pravde, kao i nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

U okviru današnje diskusije izneta su mišljenja, stavovi i predlozi učesnika javnog slušanja. Među učesnicima su bili predstavnici sudija, tužilaštva i advokata.