Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић борави у посети Печују, где у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића присуствује обележавању Дана овог мађарског града, побратима Новог Сада.

У оквиру обележавања прославе, председница новосадске Скупштине MSc Јелена Маринковић Радомировић састала се са градоначелником Печуја Атилом Петерфијем и са њим разговарала о досадашњој и будућој сарадњи. Два града потписала су споразум о братимљењу 2009. године, који обухвата сарадњу кроз економску размену и пројекте, потом образовне програме, здравство, социјалну заштиту, културне програме и манифестације. Током сусрета председница Скупштине Града Новог Сада захвалила се градоначелнику Печуја на подршци и помоћи, коју је овај град пружио Новом Саду приликом кандидовања за Европску престоницу културе.

– Њихова подршка и помоћ су Новом Саду значили много, будући да је и сам Печуј 2010. године био Европска престоница културе – подсетила је MSc Маринковић Радомировић.

Током разговора председница Скупштине Града пренела је поздраве и честитке градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

У оквиру боравка у Печују, председница новосадског парламента састала се и са водитељком Канцеларије за националне мањине Ериком Дудаш, те саветником за међународну сарадњу Печуја Албертом Фебом. Посета мађарском граду искоришћена је и за састанак са председником Печујско-барањског удружења Предрагом Мандићем и председником „Самоуправе Срба у Печују“ Радованом Горјанцем, којем су такође присуствовали Ерика Дудаш и саветник за националне мањине Печуја Иштван От.

Поводом Дана Печуја у мађарском граду организовано је низ свечаности, као и културних програма, а централни догађај била је Свечана генерална Скупштина у Националном позоришту у Печују.