Zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić prisustvovala je u četvrtak, 9. septembra, radionici za roditelje i decu „Kultura, roditelji i deca“, koja se održala u Novosadskom dečijem kulturnom centru, u organizaciji nevladine organizacije „Trandafili“. Na radionici su istaknuti najbitnije komponente savremenog roditeljstva, vaspitanja i odnosa roditelj – dete.

– Srž ovog predavanja jeste da savremena porodica mora biti okrenuta detetu, spremna da prati detetova interesovanja i osluškuje njegove potrebe. Takođe, moramo kao primarni element u funkcionisanju savremene porodice konstantno isticati, ali i edukovati roditelje sa pedagoškom kulturom, koja je itekako značajna za razvoj celokupnog društva. Empatija i lična odgovornost će nas uvek voditi ka lepom, ali ono što je najbitnije jeste da iza nas ne ostaje ništa materijalno, već vrednosno, sve ono čemu će svedočiti buduće generacije. Ostaju naša deca, koja će zajedno sa roditeljima kroz ovakav vid edukacije, ali i raznovrsne kreativne radionice, vredno raditi da postanu morani ljudi. To će biti naše najveće bogatstvo – poručila je zamenica predsednice novosadske Skupštine Krisitna Karaić.

Ona je dodala da je ponosna na činjenicu da Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, kroz mnogobrojne kulturne sadržaje, osluškuje, realizuje i doprinosi najznačajnijoj investiciji – deci, koja će „uvek tragati za lepim i svojim kulturnim vrednostima i iznova dokazivati da je kultura jedan od najvažnijih simbola našeg grada, a da su deca zaista budućnost Srbije“.

Predavač, prof. dr Snežana Babić-Kekez je, objašnjavajući najbitnije komponente savremenog roditeljstva, ukazala da pored fizičkog, intelektualnog, religijskog, moralnog vaspitanja, mi kao roditelji, ali i celokupno društvo moramo imati u vidu i estetsko vaspitanje, koje ima za cilj uočavanje, doživljavanje i ispoljavanje potrebe za lepim, ali i svih karakteristika koje prožima estetska kultura.