Gomelj, grad pobratim Novog Sada, danas obeležava Dan grada, a svečanim programima i svečanom ceremonijom povodom 879. godišnjice od osnivanja beloruskog grada, prisustvuje predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

U okviru posete i obeleževanja Dana Gomelja, predsednica novosadske Skupštine je prisustvovala zvaničnom prijemu stranih delegacija zvaničnicima beloruskog grada, gde im je u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića čestitala Dan grada i uručila prigodan poklon.

– Novi Sad ima puno prijatelja, a Gomelj je jedan od njih. U ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i svoje lično ime čestitam beloruskom gradu ovaj značajan i veliki jubilej. Odnosi bratskih gradova uvek su duboki i snažni, a verujem da možemo u budućnosti da ih dodatno produbimo. Ima mnogo oblasti i dodirnih tačaka sa Gomeljom, ne samo Novi Sad, već čitava gomeljska regija. Ima mnogo tema o kojima možemo da razgovaramo, uputimo ustanove i insitucije jedne na druge, razmenimo iskustva i ideje – istakla je predsednica Skupštine Grada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Nakon prijema predsednica novosadskog parlamenta prisustvovala je otvaranju svečane ceremonije Dana Gomelja, organizovane na gradskom keju na reci Sož, a potom i prezentaciji projekta „Gomelj je savršen“. U okviru Dana grada organizovana je i izložba tehničkih dostignuća Gomelja, kao i festival „Mesa i mleka.

Povelja o bratimljenju Novog Sada i Gomelja potpisana je 2013. godine.