Гомељ, град побратим Новог Сада, данас обележава Дан града, а свечаним програмима и свечаном церемонијом поводом 879. годишњице од оснивања белоруског града, присуствује председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

У оквиру посете и обележевања Дана Гомеља, председница новосадске Скупштине је присуствовала званичном пријему страних делегација званичницима белоруског града, где им је у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића честитала Дан града и уручила пригодан поклон.

– Нови Сад има пуно пријатеља, а Гомељ је један од њих. У име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и своје лично име честитам белоруском граду овај значајан и велики јубилеј. Односи братских градова увек су дубоки и снажни, а верујем да можемо у будућности да их додатно продубимо. Има много области и додирних тачака са Гомељом, не само Нови Сад, већ читава гомељска регија. Има много тема о којима можемо да разговарамо, упутимо установе и инситуције једне на друге, разменимо искуства и идеје – истакла је председница Скупштине Града MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Након пријема председница новосадског парламента присуствовала је отварању свечане церемоније Дана Гомеља, организоване на градском кеју на реци Сож, а потом и презентацији пројекта „Гомељ је савршен“. У оквиру Дана града организована је и изложба техничких достигнућа Гомеља, као и фестивал „Меса и млека.

Повеља о братимљењу Новог Сада и Гомеља потписана је 2013. године.