Комисија за обележавање празника и доделу признања Града на данашњој седници разматрала је пристигле иницијативе за доделу Октобарске награде Новог Сада за 2021. годину. Комисија је на данашњој седници утврдила да је благовремено, до 15. септембра 2021. године, пристигло 16 предлога за кандидате за доделу Октобарске награде.

Међу предложеним кандидатима за Октобарску награду су некадашњи кустос и руководилац Спомен-збирке Павла Бељанског др Вера Јовановић, Техничка школа „Павле Савић“ Нови Сад, организатор дечијих и омладинских програма и хуманитарних манифестација Лато Тибор, директор Средње машинске школе Нови Сад Владимир Гавранић, фоторепортер Јарослав Пап (постхумно), Предшколска установа „Радосно Детињство“ Нови Сад, Клиника за анестезију, интензивну терапију и терапију бола Клиничког центра Војводине, Установа за израду таписерија „Атеље 61“ Петроварадин, стонотенисерка са инвалидитетом Борислава Перић – Ранковић, уредник филмског програма Културног центра Новог Сада Ђорђе Каћански, Каћке новине, директор Музичке школе „Исидор Бајић“ Нови Сад Мр Радмила Ракин – Мартиновић, председник, оснивач и активиста Новосадске бициклистичке иницијативе Марко Трифковић, специјалиста опште медицине Снежана Јанков, директор фолклорног удружења „Велико коло“ из Ветерника Милан Веселиновић и Фолклорно удружење „Велико коло“.

Октобарска награда Новог Сада, додељује се поводом обележавања 23. октобра – Дана ослобођења Новог Сада, као друштвено признање за изузетне резултате у раду, дела и највиша достигнућа и остварења, постигнута у току једне или више година, у области привреде, друштвених и других делатности. Октобарска награда Новог Сада се додељује грађанину или групи грађана за заједничко дело или остварења, који раде или су радили на територији Града Новог Сада, као и предузећима, установама и другим организацијама чије је седиште на територији Града. Октобарска награда додељује се за изузетна остварења у областима науке, културе и уметности, односно свих видова стваралаштва, публицистике и новинарства у свим облицима информисања, планирања и уређења простора и насеља, архитектуре и градитељства, проналазаштва, развоја нових технологија и усвојених нових технолошких система, унапређења и заштите животне средине, просвете и развоја школарства, спорта и постигнутих спортских резултата, здравства и здравствене заштите и социјалног и хуманитарног рада. Октобарска награда се може посебно доделити ученику и студенту као појединцу или групи за заједничко остварење и резултате у научном или уметничком раду, као посебан вид друштвеног признања за стваралаштво младих на територији града.