Јавно комунално предузеће „Новосадска топлана“, Предшколска установа „Радосно детињство“, Црвени крст Новог Сада, председник, оснивач и активиста Новосадске бициклистичке иницијативе Марко Трифковић и Установа за израду таписерија „Атеље 61“ предложени су кандидати за Новембарску повељу за 2021. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника и доделу признања Града.

Јавно комунално предузеће „Новосадска топлана“ за Новембарску повељу су предложили Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, Пословно удружење „Топлане Србије“ Шабац, Геронтолошки центар „Нови Сад“, Установа Студентски културни центар у Новом Саду, Удружење угоститеља Новог Сада, Агенција за енергетику Града Новог Сада, председник Савеза културно-уметничких друштава Србије Милорад Лонић и Удружење за заштиту права потрошача „Просперитет“ Нови Сад. У иницијативи је између осталог наведено да ЈКП „Новосадска топлана“, основана 1961. године, пре шест деценија, предсавља један од најмодернијих система даљинске енергетике у овом делу Европе, са дугорочном визијом одрживог развоја, о чему сведоче и студије и анализе Светске банке и ЕБРД-а израђене у току 2020. године. Такође се наводи да су топлотни извори „Новосадске топлане“ пример модернизованих, потпуно аутоматизованих и на највишем нивоу дигитализованих постројења за производњу топлоте у Европи, те да ово предузеће спроводи визионарски задатак који има за циљ да пружи јасан пут за систем даљинског грејања, као кључног чиниоца свеобухватне одрживе енергетике града.

Предшколску установу „Радосно детињство“ за високо градско признање предложили су Удружење васпитача Нови Сад и Удружење медицинских сестара Предшколске установе Нови Сад. Како је наведено у иницијативи, Установа, у којој је уписано преко 16.000 деце, која бораве у 74 вртића поред уобичајених активности, у протеклом периоду активно се укњучила и дала велики допринос увођењу нових основа Програма предшколског васпитања и образовања. У Установи су препознати квалитети и добробити које нови програм доноси деци, па је након учешћа у пилотирању истог, била једна од првих установа у Србији у којој је овај програм и заживео. Даље се наводи и да је са почетком пандемије ковида 19, Установа за кратко време свој рад и функционисање прилагођава новонасталим условима, па најмлађи ни у време локдауна нису остали ускраћени за контакте и повезаност са васпитачима и вршњацима.

Црвени крст Новог Сада за Новембарску повељу предложили су Медицниска школа „7. април“, Институт за јавно здравље Војводине, Установа за децу и младе Дечије село „Др Милорад Павловић“ Сремска Каменица, Завод за трансфузију крви Војводине, Архив Војводине, Историјски архив Града Новог Сада, Градска библиотека, Центар за породични смештај и усвајање Нови Сад Дечје село 1, Дом „Ветерник“, Ватерполо клуб „Војводина“, ОШ „Коста Трифковић“, Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Града Новог Сада, Удружење дистрофичара Јужнобачког округа Нови Сад, Удружење параплегичара и квадриплегичара Новосадског региона, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду и Добротворна установа Епархије бачке „Владика Платон  Атанацковић“. У иницијативи је између осталог наведено да је Црвени крст Новог Сада веома важан за функционисање читавог Црвеног крста у Србији и представња одличан пример добро организоване и ефикасне организације Црвеног крста, која покрива један од највећих градова у Србији. Црвени крст Новог Сада данас, са 101 Основном организацијом, које окупљају 15.662 члана и 95 актива са 3.550 чланова, представља велику фамилију, праву армију волонтера и запослених професионалаца као изузетно важног сегмента ове најхуманије организације, наводи се у иницијативи.

Председника, оснивача и активисту Новосадске бициклистичке иницијативе Марка Трифковића за Новембарску повељу предложио је Слободан Шушњевић, истакавши у иницијативи да је Марко Трифковић у протеклих десет година својим активностима унапредио бициклизам као начин превоза у урбаној средини, интегрисао га у свакодневне активности запослених, студената и школараца и поставио оквир за његово добро функционисање. Даље се наводи да је у току својих активности кроз НСБИ увек налазио партнере у јавним предузећима и градским службама заинтересованим за бициклизам, а да је кулминација његове посвећености реализација пројекта Града Новог Сада, куповине бицикала суграђанима, што је имиџ нашег града подигло у очима васцелог бициклистичког света.

Установу за израду таписерија „Атеље 61“ за Новембарску повељу предложили су Музеј Града Новог Сада и Историјски архив Града Новог Сада, а у иницијативи је између осталог наведено да „Атеље 61“ представља изузетан пример културне установе која кроз свој комлексан приступ и стручан рад чува важне сегменте културног наслеђа, али истовремено нуди могућности његовог савременог читања и интерпретације.

Комисија је предлоге за високо градско признање упутила Скуштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице на свечаној седници Скупштине града.