Tehnička škola „Pavle Savić“, stonoteniserka i paraolimpijka Borislava Perić-Ranković i fotoreporter Jaroslav Pap, posthumno, dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, dok je Novembarska povelja za 2021. godinu pripala Javnom komunalnom preduzeću „Novosadska toplana“, Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“, Crvenom krstu Novog Sada, predsedniku, osnivaču i aktivisti Novosadske biciklističke inicijative Marku Trifkoviću i Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61“, odlučeno je na današnjoj svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada.

Tehničkoj školi „Pavle Savić“ nagrada je dodeljena za ostvarenja postignuta u oblasti prosvete i razvoja školstva i doprinos reformi srednjeg stručnog obrazovanja, povodom 60 godina od osnivanja. Stonoteniserki i paraolimpijki Borislavi Perić-Ranković Oktobarska nagrada dodeljena je za vrhunske rezultate u oblasti sporta, postignute u zemlji i na evropskim, svetskim i olimpijskim takmičenjima, kojima dokazuje da se motivisanošću, nepokolebljivošću i pozitivnim duhom postaje šampion u životu. Fotoreporteru Jaroslavu Papu visoko gradsko priznanje posthumno je dodeljeno za izuzetno stvaralaštvo ostvareno oštrim okom, kroz neponovljive foto-priče, koje najlepši album Novog Sada i umetnost trenutka u zemlji i svetu čine prepoznatljivim.

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ zaslužilo je Novembarsku povelju za 2021. godinu za rezultate rada ostvarene tokom 60 godina od osnivanja i razvoja najmodernijeg sistema daljinske energije, kako bi Novi Sad imao moderan i efikasan sistem daljinskog grejanja kao ključnog činioca sveobuhvatne održive energije Grada Novog Sada. Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ Novembarska povelja dodeljena je za uspešan i kvalitetan stručan rad i nesebično zalaganje u vaspitanju najmlađih sugrađana, čime dugi niz godina aktivno pružaju podršku deci, roditeljstvu i porodici, radi bezbrižnog detinjstva. Crvenom krstu Novog Sada visoko gradsko priznanje dodeljeno je za humanitaran rad plemenitih ljudi, kojim olakšavaju ljudske patnje i pružaju pomoć ugroženima i preventivno deluju u prosvećivanju građana u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i unapređenju humanitarnih vrednosti društva, povodom 140 godina od osnivanja.

Predsedniku, osnivaču i aktivisti Novosadske biciklističke inicijative Marku Trifkoviću Novembarska povelja dodeljena je za neumorni biciklistički aktivizam, kojim doprinosi podizanju građanske svesti o ekološkom i zdravstvenom značaju korišćenja bicikla i integraciji u svakodnevne aktivnosti građana i Grad Novi Sad učinio jedinstvenim i prepoznatljivim po organizovanju Novosadske biciklističke kritične mase. Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61“ dobilo je Novembarsku povelju za originalan i umetnički izraz u sjedinjavanju tradicionalnog tkanja i savremene umetnosti u nastajanju autentičnih tapiserijskih umetničkih dela, koji šest decenija neguje i čuva kulturnu baštinu i predstavlja jedinstven primer kompleksne institucije kulture.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.