Sednica Skupštine Grada Novog Sada održaće se sutra, u utorak 19. oktobra, a pred odbornicama i odbornicima naći će se gotovo 70 tačaka. Glavna tačka sutrašnje sednice odnosi se na Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu Grada Novog Sada za 2021. godinu i prema ovom Predlogu budžet se utvrđuje u iznosu od 34.484.469.101,12 dinara. Kako je obrazloženo, ovogodišnjim drugim rebalansom, na prihodnoj strani povećana su sredstva po osnovu tekućih prihoda, imajući u vidu ostvarenje prihoda budžeta u proteklih devet meseci i, na osnovu toga, izvršenu procenu njihovog ostvarenja do kraja godine, dok su smanjena primanja od prodaje finansijske i nefinansijske imovine. Razlika u prihodima najviše je posledica povećanja poreza, odnosno bolje naplate prihoda od poreza i to povećanje od 621,4 miliona dinara. Od toga, kako je obrazloženo u Predlogu rebalansa, najviše se odnosi na povećanje prihoda od poreza na zarade u iznosu od 611,8 miliona dinara.

Ostale tačke Dnevnog reda sutrašnje sednice uglavnom se oslanjaju na promene koje donosi rebalans budžeta. Tako će se pred odbornicama i odbornicima, pored izmena i dopuna Programa uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu, naći i izmene o Programu održavanja objekata putne privrede, potom izmene ovogodišnjih programa investicionih aktivnosti i programa poslovanja javno i javno-komunalnih preduzeća, te izveštaji o realizaciji programa investicionih aktivnosti gradskih preduzeća za prvu polovinu 2021. godine. Odbornice i odbornici će raspravljati i o predlozima programa ekonomskog oporavka od nastale štete usled smanjenog prihoda kao posledice epidemije kovida-19 za JGSP-a „Novi Sad“ i Spens.

Kada je reč o temama iz oblasti kulture, na predloženom Dnevnom redu sutrašnje sednice nalaze se predlozi izmena i dopuna programa rada gradskih ustanova kulture za ovu godinu, kao i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o finansiranju projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kojim se, između ostalog, vrše izmene u prvobitnom Finansijskom planu Projekta.

Odbornice i odbornici raspravljaće i o izmenama Statuta Stambene agencije Grada Novog Sada, o nekoliko predloga izrada, te izmena i dopuna planova generalne regulacije, kao i o davanju prostora na korišćenje pojedinim mesnim zajednicama. Na Dnevnim redu su i pojedina kadrovska rešenja.

Sednica Skupštine Grada Novog Sada, 20. po redu, zbog poštovanja epidemioloških mera, održaće se u velikoj sali Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, a početak sednice je u 10 časova.