Članice i članovi Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada prihvatili su na današnjoj sednici 11 inicijativa za Februarsku nagradu za 2021. godinu, koje su stigle blagovremeno, do 31. decembra 2021. godine.

Među predloženim kandidatima su bokser Tadija Kačar (podnosilac inicijative Bokserski klub „Novi Sad“), specijalista strukovna sestra Vesna Imbronjev (podnosilac inicijative Slavica Višnjičanin), prof. dr Slavko Obadov, džudista (podnosilac inicijative Asocijacija sportskih veterana Novi Sad), kompozitor Stevan Divjaković (podnosilac inicijative Udruženje kompozitora Vojvodine, uz podršku Srpskog narodnog pozorišta, Muzičke omladine Novog Sada, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, prim. mr sc. med. dr Siniša Saravolac (podnosilac inicijative Sekcija za urgentnu medicinu Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva), Milorad Srdić, posthumno (podnosilac inicijative KUD „Sveti Sava“, Kać), dr Zorica Crnogorac, spec. ginekologije i akušerstva subspec. steriliteta i fertiliteta (podnosioci inicijative kolektiv Specijalne ginekološke bolnice „Genesis“ Novi Sad, Udruženje poslovnih žena Srbije Beograd, Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“ Zvornik, Republika Srpska, Udruženje za edukaciju, prevenciju i podršku obolelima od karcinoma „Žene uz ženu“ Beograd i Urednik nedeljnog izdanja „Blica“ Miroslav Kos), hipoterapeut Vesna Stošić (podnosioci inicijative grupa roditelja), profesor u penziji Boško Brzić (podnosilac inicijative Vladimir Cvijin Spremo), književnik i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu dr Zoran Đerić (podnosioci inicijative Gradska biblioteka u Novom Sadu i Društvo novosadskih književnika) i prim. dr Veselin Bojat (podnosioci inicijative Vojin Milinković, prof. dr med. sci. Tihomir Vejnović, prof. dr med. sci. Stojan Sekulić, Rukometni klub „Vojvodina“, Udruženje građana JAGAT, Eko centar VODOMAR 05, Savez vozača Novog Sada i MB taksi).

Članovima i članicama Komisije pismom se obratio jedan od predloženih kandidata dr Veselin Bojat, koji je istakao da odstupa od daljeg procesa u odabiru potencijalnog dobitnika nagrade.

„Sa ponosom i radošću sam primio vest da se moje ime našlo na spisku onih koji zavređuju Februarsku nagradu Grada Novog Sada. Takvoj privilegiji se nisam nadao, čime je samo imenovanje u mojim očima još veći ponos“, kaže se u pismu. Prim. dr Veselin Bojat se zahvalio „svima onima koji su moj rad i zalaganje prepoznali i što ih je podstaklo da me preporuče za ovu prestižnu nagradu“, navodeći dalje da „moj posao, kao lekara i direktora Dom zdravlja „Novi Sad“ u svom opisu sadrži brigu, empatiju i pomaganje, a oni nisu kategorija koja treba da se nagrađuje, jer su integrativni deo onog što mi je životni poziv. Verujem da je i ono što sam naučio od roditelja doprinelo da na svoj posao i postignuća gledam sa skromnošću, bez da očekujem pohvale“, zaključuje se u pismu upućeno Komisiji za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada.

Na sledećoj sedici članovi Komisije će predložiti kandidata za Februarsku nagradu, a konačnu reč daće odbornici i odbornice Skupštine Grada Novog Sada.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.