Чланице и чланови Комисије за обележавање празника и доделу признања Града прихватили су на данашњој седници 11 иницијатива за Фебруарску награду за 2021. годину, које су стигле благовремено, до 31. децембра 2021. године.

Међу предложеним кандидатима су боксер Тадија Качар (подносилац иницијативе Боксерски клуб „Нови Сад“), специјалиста струковна сестра Весна Имброњев (подносилац иницијативе Славица Вишњичанин), проф. др Славко Обадов, џудиста (подносилац иницијативе Асоцијација спортских ветерана Нови Сад), композитор Стеван Дивјаковић (подносилац иницијативе Удружење композитора Војводине, уз подршку Српског народног позоришта, Музичке омладине Новог Сада, Војвођанског симфонијског оркестра и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, прим. мр сц. мед. др Синиша Сараволац (подносилац иницијативе Секција за ургентну медицину Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва), Милорад Срдић, постхумно (подносилац иницијативе КУД „Свети Сава“, Каћ), др Зорица Црногорац, спец. гинекологије и акушерства субспец. стерилитета и фертилитета (подносиоци иницијативе колектив Специјалне гинеколошке болнице „Генесис“ Нови Сад, Удружење пословних жена Србије Београд, Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе 1“ Зворник, Република Српска, Удружење за едукацију, превенцију и подршку оболелима од карцинома „Жене уз жену“ Београд и Уредник недељног издања „Блица“ Мирослав Кос), хипотерапеут Весна Стошић (подносиоци иницијативе група родитеља), професор у пензији Бошко Брзић (подносилац иницијативе Владимир Цвијин Спремо), књижевник и управник Српског народног позоришта у Новом Саду др Зоран Ђерић (подносиоци иницијативе Градска библиотека у Новом Саду и Друштво новосадских књижевника) и прим. др Веселин Бојат (подносиоци иницијативе Војин Милинковић, проф. др мед. сци. Тихомир Вејновић, проф. др мед. сци. Стојан Секулић, Рукометни клуб „Војводина“, Удружење грађана ЈАГАТ, Еко центар ВОДОМАР 05, Савез возача Новог Сада и МБ такси).

Члановима и чланицама Комисије писмом се обратио један од предложених кандидата др Веселин Бојат, који је истакао да одступа од даљег процеса у одабиру потенцијалног добитника награде.

„Са поносом и радошћу сам примио вест да се моје име нашло на списку оних који завређују Фебруарску награду Града Новог Сада. Таквој привилегији се нисам надао, чиме је само именовање у мојим очима још већи понос“, каже се у писму. Прим. др Веселин Бојат се захвалио „свима онима који су мој рад и залагање препознали и што их је подстакло да ме препоруче за ову престижну награду“, наводећи даље да „мој посао, као лекара и директора Дом здравља „Нови Сад“ у свом опису садржи бригу, емпатију и помагање, а они нису категорија која треба да се награђује, јер су интегративни део оног што ми је животни позив. Верујем да је и оно што сам научио од родитеља допринело да на свој посао и постигнућа гледам са скромношћу, без да очекујем похвале“, закључује се у писму упућено Комисији за обележавање празника и доделу признања Града.

На следећој седици чланови Комисије ће предложити кандидата за Фебруарску награду, а коначну реч даће одборници и одборнице Скупштине Града Новог Сада.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.