Спомен-плоча, која се налази у оквиру спомен-комплекса Жртвама рације на истоименом кеју, откривена је данас, уочи обележавања 80-годишњице Новосадске рације.

На новој спомен-плочи у тексту је замењена реч „Циган“ са речју „Ром“, чиме се исправио погрдан назив народа који је, поред Срба и Јевреја, поднео огромне жртве, не само током Новосадске рације, већ и током читавог Другог светског рата. Иницијативу да се текст на спомен-плочи исправи поднео је Војвођански ромски центар за демократију, а подржале су је и друге ромске организације.

Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, која је данас обишла спомен-комплекс на Кеју жртава рације, истакла је да је Град Нови Сад прихватио и подржао иницијативу за замену спомен-плоче.

– Нажалост, у време када су постављене табле није постајала свест и није се водило рачуна о томе да ли поједини називи вређају појединце или цео народ. Данас у потпуности подржавамо став Рома да реч Циган представља погрдан назив и да га треба заменити. Нови Сад је мултикултурална средина и таква ће бити увек. Поштовање различитости и културних идентитета многих заједница и народа од суштинског су значаја за ово поднебље. По томе је уосталом и специфично.

А ово питање посебно је осетљиво када се односи на један од најтрагичнијих периода у историји Новог Сада, када је на свиреп начин убијено више хиљада Срба, Јевреја, Рома и других грађана, невиних жртава – поручила је заменица председнице градског парламента Кристина Караић.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић захвалила се Граду Новом Саду и градоначелнику Милошу Вучевићу на подржаној иницијативи.

– Назив Циган је погрдан за ромску националну заједницу, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић показао је вољу и заједно са Заводом за заштиту споменика културе прихватили су иницијативу о промени спомен-плоче. Град Нови Сад и градоначелник Вучевић чине све како би се побољшао положај не само Рома, већ и других националних заједница – истакла је Јовановић.

Она је додала да су иницијативу, поред ромских удружења, подржали и покрајинска Канцеларија за инклузија Рома, као и Ромски национални савет.

Председник Војвођанског ромског центра за демократију Александар Јовановић истакао је да је назив Циган погрдан и погрешана, али се тада користио у јавном говору.

– Ово је историјски моменат за ромску заједницу, јер говори у прилог томе да реч Циган више не треба да се користи у комункацији. Ми смо Роми. Сви заједно треба да радимо на толеранцији, на мултикултуралности и да поштујемо једни друге. Ромске организације су показале јединство у овој иницијативи. Хвала Граду Новом Саду, градоначенику Вучевићу и Заводу, јер смо имали континуирану комуникацију током ове иницијативе – закључио је Јовановић.

Директор Завода за заштиту споменика културе мр Синиша Јокић објаснио је да је плоча сада обележена на исправан и достојанствен начин. Он је подестио да је уочи 80-годишњице Новосадске рације Завод очистио остале бронзане плоче са именима страдалих у злогласној рацији, те да су постављене и две посуде за паљење свећа.