Prvom reprizom predstave Idiot, koju je na scenu postavio režiser iz Makedonije Andrej Cvetanovski, sinoć je obeležen 48. rođendan Novosadskog pozorišta, a proslavi je prisustvovala predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Predsednica Skupštine je direktoru Novosadskog pozorišta Valentinu Vencelu čestitala ovaj dan i poželela da i dalje budu jedinstveni, prepoznatljivi kao kuća vrhunskih predstava na dobrobit i radost mnogobrojne publike, ne samo mađarske, već i svih koji poštuju umetnost i koji znaju da teatar čuva emocije i oplemenjuje dušu.

– Svesni smo da je najveći izazov za pozorište puna sala i ja vam želim da se za svaku predstavu traži karta više, a mi ćemo kao lokalna samouprava učiniti sve što je u našoj moći da vas podržimo u daljem radu i nastojanjima očuvanja mađarske, ali i kulture uopšte – naglasila je Marinković Radomirović.

Novosadsko pozorište nastalo je 1974. godine sa idejom da pomogne u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini. Vremenom je ovo pozorište uspelo da postane, ne samo mesto okupljanja mađarske elite, nego je i prevazišlo mađarski okvir, tako da je danas jedan od najprepoznatljivijih teatara u Srbiji i regionu.

Novosadsko pozorište je ustanova od posebnog značaja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Predstave se igraju na mađarskom jeziku, uvek sa simultanim prevodom na srpski i tako na najkonkretniji način pokazuje da je moguće da ljudi međusobno govore i razumeju se.

Pre početka predstave prisutnima na proslavi obratili su se direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, predsednik Upravnog odbora Novosadskog pozorišta Karolj Kiralj i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.