Првом репризом представе Идиот, коју је на сцену поставио режисер из Македоније Андреј Цветановски, синоћ је обележен 48. рођендан Новосадског позоришта, а прослави је присуствовала председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Председница Скупштине је директору Новосадског позоришта Валентину Венцелу честитала овај дан и пожелела да и даље буду јединствени, препознатљиви као кућа врхунских представа на добробит и радост многобројне публике, не само мађарске, већ и свих који поштују уметност и који знају да театар чува емоције и оплемењује душу.

– Свесни смо да је највећи изазов за позориште пуна сала и ја вам желим да се за сваку представу тражи карта више, а ми ћемо као локална самоуправа учинити све што је у нашој моћи да вас подржимо у даљем раду и настојањима очувања мађарске, али и културе уопште – нагласила је Маринковић Радомировић.

Новосадско позориште настало је 1974. године са идејом да помогне у очувању културног идентитета Мађара у Војводини. Временом је ово позориште успело да постане, не само место окупљања мађарске елите, него је и превазишло мађарски оквир, тако да је данас један од најпрепознатљивијих театара у Србији и региону.

Новосадско позориште је установа од посебног значаја Националног савета мађарске националне мањине. Представе се играју на мађарском језику, увек са симултаним преводом на српски и тако на најконкретнији начин показује да је могуће да људи међусобно говоре и разумеју се.

Пре почетка представе присутнима на прослави обратили су се директор Новосадског позоришта Валентин Венцел, председник Управног одбора Новосадског позоришта Карољ Кираљ и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.