Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић уручиo je Фебруарску награду овогодишњем лауреату, композитору класичне музике Стевану Дивјаковићу на Свечаној академији у Градској кући поводом Дана града Новог Сада.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана, а поводом 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.

Престижно градско признање је Дивјаковић добио за своју делатност која је многострана, богата и представља овог уметника не само као успешног композитора, већ и као културног посленика чије се композиције изводе у готово свим земљама Европе, у престижним концертним дворанама.

– Бити Новосађанин данас значи бити становник Европске престонице културе, бити сведок највећег инвестиционог таласа у овом делу Европе, бити савременик бораца за животе и здравље у времену епидемијске кризе. Нови Сад je данас заправо прича о свима нама, о томе какви смо, шта смо данас, и шта хоћемо да будемо. И као што су они који су постојали пре нас градили бројне задужбине, градећи своје снове о будућности, тако и ми данас настављамо, сигурни у то да ни један сан није немогућ ако у њега чврсто верујете и марљиво радите. Нама је слобода стигла 1. фебруара пре 274 године, а са њом име, статус, шанса да се град развија и да напредује. Поносан сам што смо у овим тешким временима здравствене кризе, страха и дубоке патње, успели да наставимо даље, да идемо право напред. Да наставимо да доводимо инвеститоре, отварамо фабрике и нова радна места, да градимо нове школе, вртиће, научно-технолошке паркове, да развијамо наш Унверзитет, да постанемо регионални ИТ центар, да улажемо у све сегменте живота, да оправдамо још једну титулу – полумилионски град који се најбрже развија у Европи – рекао је градоначелник Милош Вучевић уручивши Фебруарску награду Стевану Дивјаковићу који се захвалио на том признању иницијатору да управо он буде овогодишњи лауреат, а то је Удружење композитора Војводине, уз подршку Српског народног позоришта, Музичке омладине Новог Сада, Војвођанског симфонијског оркестра и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

У оквиру програма, наступио је оркестар „Камерата Нови Сад“, а присутни су били у прилици да поред филма о добитнику награде, погледају и неколико снимака о Новом Саду који је ове године у центру европског културног живота као Европска престоница културе. Поводом те престижне титуле, „Пошта Србије“ је у сарадњи са Фондацијом ,,Нови Сад – Европска престоница културе“ израдила пригодну марку посвећену Новом Саду која ће данас званично бити пуштена и послата свим градовима побратимима. Тим поводом, директор Јавног предузећа „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић уручио је маркицу градоначелнику Вучевићу, честитавши Граду Новом Саду рођендан.