Članovi Saveta za kulturu i informisanje danas su razmatrali dve inicijative Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, za postavljanje spomen-obeležja posvećeno Mitru Subotiću Subi u Limanskom parku, na Subinom platou i za postavljanje skulpturalnog dela na prostoru „Kreativnog distrikta“ i doneli zaključak po kojem će tražiti stručno mišljenje JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada o pomenutim inicijativama.

U inicijativi za postavljanje spomen-obeležja posvećeno Mitru Subotiću Subi u Limanskom parku navedeno je da je svojim zalaganjem i stvaralaštvom u oblasti kulture ovaj Novosađanin, kompozitor i producent, dao neizmeran doprinos svetskoj savremenoj muzičkoj baštini.

Kako je navedeno u drugoj inicijativi, postavljanjem skulpturalnog dela kod „Kreativnog distrikta“, dodatno bi se oplemenio otvoreni prostor u okviru ovog kompleksa, dao mu novi umetnički predznak, uz uvažavanje prostornog identiteta i sećanja na industrijsko nasleđe.

Postavljanje pomenutih obeležja bili bi deo programa „Evropske prestonice kulture“, a troškove finansiranja i izvođačke radove snosila bi Fondacija.

Nakon pribavljanja mišljenja, Savet za kulturu i informisanje će odlučivati o podnetim inicijativama.