Традиционални дечји фолклорни фестивал „Злата брана“ отворен је данас у ОШ „Људовит Штур“ у Кисачу, а на овогодишњем, 28. по реду међународном фестивалу, учествују фолклорни ансамбли из Србије и региона.

Фестивал „Злата брана“ је отворила председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, поручивши да су учесници и организатори фестивала „чувари традиције и културе Словака“. Она је присутне поздравила у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, као и у своје лично име.

– У Војводини се вековима чува култура националних заједница које настањују ове просторе. Уколико је култура специфичан амбасадор земље, онда је ваш допринос представљању словачке културе заиста велик. Ви на најлепши могући начин чувате традиционалне вредности, културну баштину и националне обичаје Словака.

И то овде не чине старији, од који се можда највише очекује, већ то постижу млади људи, чувајући наслеђе које преносе будућим генерацијама. То заиста јесте прави пут да се сачувају вредности једног народа и једне заједнице – поручила је председница градског палрамента.

Она је додала да је у години титуле Европскe престоницe културе, култура више него икад присутна у нашој свакодневници, комуникацији и разумевању.

– То је сјајан тренутак да се учврсте везе међу људима, да поштујемо и разумемо једни друге – закључила је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Организатор фестивала је Културни центар „Кисач“, а директор овог центра Павел Сурови казао је да је фестивал отворио своја врата ансамблима из Србије, Хрватске и Словачке, те да је јединствен у региону.

– Фестивал чува културни идентитет Словака, негује културну и фолклорну баштину Словака – поручио је Павел Сурови.

Он се захвалио градоначелнику Милошу Вучевићу на подршци и помоћи словачкој заједници у Новом Саду.

Након свечаног дела фестивала „Злата брана“ одржан је гала концерт, а гостима су се представила многобројна дечија фолклорна друштва.