Председнице Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић борави у посети Нижњем Ногвороду, граду побратиму Новог Сада, поводом прославе Дана града и 801 године постојања руског града.

У оквиру боравка, председница градског парламента данас је присуствовала свечаној церемонији обележавању овог великог јубилеја, током којег је градоначелник Нижњег Новгорода Јуриј Шалабајев примио иностране делегације и госте града у кремљу.

– Током дуге историје, Нижњи Новгород био је центар средњовековних владара, био је велики политички центар, значајан трговачки и индустријски центар, а у савременом добу постао је и један од најзначајнијих центар ИТ индустрије Русије. Веза Новог Сада и Нижњег Новгорода не огледа се само у сличностима које наши градови остварују у својим земљама, попут тога да су велики привредни, индустријски, админстративни, образовни и културни центри, него у искреном пријатељству два народа, које се развијало током историје, а јачало кроз културу и духовност – поручила је MSc Маринковић Радомировић.

Она је додала да је Нови Сад град који је годинама стицао и градио познанства на разним странама света и са градовима свих меридијана, те градоначелнику Нижњег Новгорода пренела поздраве и честитке градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, уз жеље за наставак пријатељство два града засновано на узајамном поштовању, разумевању и уважавању.

У оквиру посете руском граду, председница новосадског парламента састала се и са заменицима градоначелника Нижњег Новгорода Ирином Кондирев Александровном и Леонидом Стрељцов Николајевичем, а за делегацију Новог Сада организоване су посете градским установама, као и разговори са представницима тих установа.